Engelliler sahte dernekle yardım toplayanlara karşı mücadele başlattı

Engelliler sahte dernekle yardım toplayanlara karşı mücadele başlattı
24 Nisan 2013 07:00

Bursa’da engelli dernekleri, kentte kapı kapı gezen, meydanlarda dergi satan ve yardım toplayan sahte dernek ve kişilere karşı mücadele başlattı

 

 

 

Türkiye Sakatlar Derneği Bursa Şubesi, Bursa Kas Hastalıkları ve Omurilik Felçlileri Eğitim ve Kültür Derneği, Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği Bursa Şubesi, Uygar Görme Engelliler Derneği, Zihinsel ve Ruhsal Engelliler Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği (ZEDEM), isimlerini kullanan veya şehir dışından gelerek yardım toplayanlara karşı birlikte mücadele kararı aldı. Ördekli Kültür Merkezi’nde toplanan bu derneklerin yöneticileri ortak açıklama yaptı.

 

Zihinsel ve Ruhsal Engelliler Eğitim, Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Nejat Gürlük, engellilerin ve ailelerinin sosyal hayatta aktif yer almalarını sağlayan sivil toplum kuruluşlarının suiistimal edildiğini söyledi. Engelliler üzerinden rant kapısı oluşturan kişilerin kendilerini ve halkı rahatsız eder boyuta geldiğini kaydeden Gürlük, “Bu kişiler yeri geldiğinde engelli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra devlet kurumlarının ve belediyelerin dahi isimlerini kullanıyorlar. İşsiz gençleri kullanarak, dergi, boyama kitabı, oyuncak ve tiyatro bileti ile hiçbir belge ve yetkileri olmadan hayırseverlerden para alıyorlar” dedi.

Bursa’da son üç günde yapılan ihbarlar sayesinde 90 kişi hakkında yasal işlem yapıldığına dikkat çeken Gürlük, Isparta, Ankara, Yalova, Balıkesir’den gelen derneklerin Valilik izni göstererek yardım topladıklarının da altını çizdi. Gürlük, dernekler olarak yetkili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını ifade ederek, yasa dışı yardım toplama faaliyetlerini ortadan kaldırana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Derneği Başkanı İdris Göz de, vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyararak, yardım edecekleri dernekleri iyice araştırmaları gerektiğini söyledi.

Altı Nokta Körler Derneği Bursa Şube Başkanı Tuncay Yıldız ise, vatandaşlara valilik inceleme yazısının onay olarak gösterildiğine dikkat çekerek, şüphelenen vatandaşların Polis 155, yardım toplayan dernek veya dernekler müdürlüğü ile iletişime geçmesini istedi.