Engelli çocukları olan ebeveynler depresyona girmiyor! Çünkü…

Engelli çocukları olan ebeveynler depresyona girmiyor! Çünkü…
22 Ocak 2017 08:38

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikoteknik ve Psikomotor Ölçme ve Değerlendirme Merkezi Sorumlusu Prof.Dr. Necip Kutlu, 200 kişi ile yaptıkları çalışmada, engelli çocuk sahibi anne ve babaların diğer ebeveynlere göre daha dikkatli olduklarının ortaya çıktığını açıkladı. Ancak çalışmada diğer ebeveynlere göre erken bellek gerilemesi yaşadıkları da rapor edildi.

 

 

 

 

 

Engelli çocuk sahibi anne babalar ile ilgili Manisa’da yapılan araştırma, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Bu araştırmaya göre engelli çocukları olan anne babaların dikkatleri diğerlerine göre yüzde 13 daha yüksek. Ancak erken bellek gerilemesi riski de daha fazla. Bunun yanında araştırmayı yürüten ekipten Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Kutlu, bu ailelerin karamsarlığa yatkın olsalar da depresyona girmediklerini de açıkladı. İşte nedeni…

 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Kutlu, engelli çocuk sahibi anne ve babalarda yaptıkları araştırma sonuçlarını paylaştı. Toplam 200 kişiye ulaştıklarını kaydeden Prof. Dr. Kutlu, engelli çocuk sahibi ebeveynlerin, diğer anne ve babalara göre dikkatlerinin çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

 

Prof.Dr. Kutlu, “Engelli çocuk sahibi anne babaların duygusal durumunu inceledik. Engellilerle işbirliği içinde anne babaları bulduk ve çocukların durumlarını öğrendik. 200 kişiye ulaştık. Onların psikiyatride önemli olan duygu durumunu, kaygısını ölçen anketler uyguladık. Ayrıca dikkat, muhakeme, tepki verme hızı, reaksiyon zamanı, ikili işlem becerileri de test edildi. Stres esnasındaki durumlarını da ölçtük. Normal bir çocuk sahibi annede dikkat yüzde 80 iken engelli çocuk sahibi annenin dikkati ise yüzde 93 oranında çıktı. Dikkatlerini geliştirmişler. Reaksiyon zamanı engelli çocuk anne ve babalar da daha iyi” diye konuştu.

 

Engelli çocuğu olan anne ve babalarda karamsarlık olduğunu, ancak depresyon olmadığını kaydeden Prof. Dr. Kutlu, erken hafıza kaybı başlangıcına ise dikkat çekti. Prof.Dr. Kutlu, “Engelli çocuğu bulunan anne ve babalar normal ailelere göre daha karamsar diyemeyiz. Ama karamsarlığa yatkındır. Depresyon durumuna baktığımızda ise engelli anne ve babalarda depresyon olmadığını gördük. Çünkü depresyona girmeye zamanları yok. Engelli çocuklara sahip ailelerde yaş arttıkça bellek gerilemektedir. Bu tip ailelerin depresyon anksiyete risklerinin göz önünde tutulması lazım. Bu anne babalar psikolojik açıdan desteklenmelidir. Sosyal uyum ve stresle baş etme için destek olunmalı” dedi.

 

Kaynak: DHA