Enflasyona ayakkabı ayarı

Enflasyona ayakkabı ayarı
30 Nisan 2017 20:10

Merkez Bankası, giyim ve ayakkabı ürünlerinin enflasyona etkisini değiştiren Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yeni uygulamasını inceledi. Merkez’in yaptığı hesaplamaya göre, bu değişiklik nedeniyle enflasyon yılın ilk yarısında yarım puan düşük, ikinci yarıda yarım puan yüksek çıkacak. Değişiklik nedeniyle maaş zamları enflasyona göre belirlenen milyonlarca işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi yılın ilk 6 ayında düşük, ikinci 6 ayında daha yüksek zam alacak.

 

 

 

 

 

Giyim ve ayakkabı ürünleri, tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda mevsime göre piyasaya sunuluyor. Örneğin kaban sonbahar ve kış aylarında, tişört ise ilkbahar ve yaz aylarında talep görüyor. TÜİK, yüksek sezon ve düşük sezon fiyatlarını dikkate alarak 2017 yılı başına kadar giyim ve ayakkabı ürünlerinin enflasyon sepeti içindeki ağırlığını sezona göre aydan aya değiştiriyordu. Ancak TÜİK, geçen yıl aldığı kararla giyim ve ayakkabı ürünleri fiyatlarının TÜFE’ye dahil edilmesinde sabit ağırlık yöntemine geçti.

 

 

Yeni yöntem yılın başından itibaren uygulanmaya başlandı. Merkez Bankası, TÜİK’in yaptığı bu değişikliğin enflasyonu nasıl etkileyeceğini araştırdı, sonuçları da son Enflasyon Raporu’nda yayımladı. Rapor, yeni yöntem nedeniyle bu yılın özellikle nisan-mayıs aylarında daha düşük, ağustos-eylül-ekim aylarında ise daha yüksek bir enflasyonun ortaya çıkacağı bildirildi. Değişikliğin 2017’de giyim ve ayakkabı grubu yıllık enflasyonu üzerinde nisan-mayıs aylarında aşağı yönlü, eylül ekim aylarında ise yukarı yönlü bir baz etkisine neden olacağı belirtilen raporda, “Giyim ve ayakkabı grubunun endeks içindeki payı ve baz etkilerinin büyüklüğü dikkate alındığında, söz konusu etki, tüketici enflasyonu üzerinde yaklaşık yarım puanlık geçici hareketler oluşturabilecektir” sözlerine yer verildi.

 
ÖNCE DÜŞÜK ZAM VAR

 

 

Merkez Bankası’nın yaptığı bu tespitler, TÜİK’in hesaplama değişikliği nedeniyle tüketici enflasyonunun yılın ilk 6 aylık döneminde 0.5 puan aşağı, ikinci yarıda ise 0.5 puan yukarıda gerçekleşeceğine işaret ediyor. Yeni enflasyon hesabı memur ve memur emeklilerinin temmuzda alacağı enflasyon farkını de belirleyecek. İlk 6 ayda memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı, diğer emeklilerin de 6 aylık zammı düşük çıkacak. Ancak ikinci yarı yılda enflasyon yarım puan yükselecek.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer-Sözcü

 

Enflasyona ayakkabı ayarı