Enerjinin Tasarrufu

Enerjinin Tasarrufu
7 Ağustos 2019 16:36

Dünya da artan ihtiyaçlar ve harcamalar nedeniyle bir çok ürünün fiyatı eskiye nazaran oldukça artmıştır. Bunun asıl sebebi ise sahip olduğumuz enerji kaynaklarını bilinçsizce ve dikkatsiz bir şekilde harcamamız ve tasarruf yapmamamızdır. Artan bu enerji israfını önlemek için devletler çaba sarf ediyor. Çünkü enerji tasarrufu yapılmadığı vakit buna bağlı olarak harcanan kaynakların yok olma hızı gittikçe artıyor. Ülkemizde de bu tasarrufa ilişkin kanunlar ve yönetmelikler çıkarılıyor. Ve enerji kimlik belgesi uygulamaları başlatılmıştır.

 

 

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

 

Enerji kimlik belgesi adından da anlaşılacağı üzere kullanıldığı yere bir aidiyet ve şahsiyet veren uygulamadır. Özellikle de binalarda yapılan enerji harcamaları ve tasarrufları konusunda çıkarılma ihtiyacı duyulan uygulamadır. Bu kimlik belgesi sayesinde binaların kendilerine has ve sadece o binadaki kullanımlara özel enerji harcamaları grafikleri oluşturuluyor. Örneğin bir bina içerisinde belirli bir zaman dilimi içerisinde ne kadar enerji harcanmış veya ne kadar enerji tasarruf edilmiş olduğunu gösteren grafiklerdir.

 

Enerji Kullanımını Belirleyen Etkenler

 

Enerjinin ne kadar kullanıldığına etki eden bazı etkenler vardır. Özellikle bina içinde yapılan enerji harcamalarını binanın yapısal özellikleri belirler. Örneğin bir binanın dış cephesindeki ısı yalıtımı iyi olmadığı için binada fazla enerji kullanımına sebebiyet verebilecektir. İşte bu verilere dikkat ederek de her binaya ayrı başarı puanlarına benzer notlar verilir. Enerjinin en az kullanıldığı binalara en yüksek, en çok enerjinin kullanıldığı binalara en çok puan verilir.

 

Not Nasıl Yükseltilir?

 

İkamet ettiğiniz binanın enerji kullanımını belirleyen notunu yüksek tutmak için birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekebilir. Çünkü harf notu ile belirtilen bu enerji kimlik numaralarına ait puanların çok düşük olması neticesinde bina iskan almakta zorlanabilir. Puanı yüksek olan binalar ise rahatlıkla iskan alabilir. Siz de eğer oturduğunuz binanın enerji kullanımını dengelemek ve binanın notunu yükseltmek istiyorsanız yapmanız gereken enerjinin fazla harcanmasına neden olan tüm etkenleri ortadan kaldırmak olacaktır. Bu sayede notu yükselen binanız iskan almakta zorlanmayacaktır ve yine çeşitli olumlu gelişmeler ile karşılaşabilirsiniz.

 

Denetleme İşlemleri

 

Devlet tarafından kanunlaştırılan ve günlük hayatta işleme konulan her işte olduğu gibi enerji kimliği uygulamasında da belirli kurum ve kuruluşlar devlet tarafından yetkilendirilmiştir. Bu kurumlar devletten aldıkları bu yetki ile ancak bu işlemleri yapabilir. Bu işlemler de binalara verilen enerji kimlik belgelerinin notları veriliyor ve binalar arasındaki nota bağlı sınıflandırma işlemleri yapılıyor.