En sık karşılaşılan cilt problemleri

En sık karşılaşılan cilt problemleri
22 Mart 2017 10:49

Hormonel değişiklikler yaş,stres, yorgunluk ,uykusuzluk ve yeterli ölçüde vitamin alınmaması cildimizde bazı sorunların oluşmasına neden olmaktadır.

 

 

Bu gibi sıkıntılar bir çoğumuzun çözüm bulamadığı sorunlar arasında gelir. Uygulayacağımız doğru yöntemlerle bu sıkıntılardan kurtulmanın mümkün olduğu gibi yanlış uygulanan yöntemler cildimizde daha ciddi sorunlar meydana getirebilmektedir. Bu nedenle çözüm yolları iyice araştırılmalıdır. Aksi taktirde cildimizde tedavisi olmayan problemlerle karşı karşıya kalabilmekteyiz. Cilt sorunları denince akla ilk gelen yüzde oluşan problemler gelmektedir. Yüzdeki problemleri ve çözüm yollarını şöyle açıklayabiliriz.

 
1. Sivilceler

 
En belirgin olarak ergenlik döneminde sık sık karşı karşıya geldiğimiz sivilcelerin sebebi genellikle hormonlar da yaşanan değişikliklerdir. Hormonların değişikliği yanında beslenme alışkanlıkları da ciltte sivilce oluşumuna neden olan etkenler arasında sayılabilmektedir. Ergenlik dönemindeki sivilceler bu süreç geçene kadar önlenilemeyen bir durumdur. Fakat çok ciddi rahatsızlık verebilecek durumda ise bir uzmana başvurulmalıdır. Bunun yanında evde yapılabilen sivilce maskeleri de sivilce geçiren doğal yöntemler arasında sayılabilir. Sivilceler için alınabilecek diğer önlem ise piyasadaki sivilce önleyici kremler olabilir. Fakat krem alırken de bir uzmana danışmak gerekmektedir. Dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da kesinlikle sivilceler sıkılmamalı çünkü sivilceler sıkıldığını hem ciltte kalıcı iz kalmakta hem de sivilceler etrafa yayılarak çoğalmaktadır.

 
2. Siyah Nokta ve Akneler

 
Akne, en fazla yüz bölgesinde olmak üzere sırt omuz bölgesinde görülen bir cilt hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Kişide ağrıya sebep olmayan Akneler rahatsız edici bir görünüme sahip olduğundan dolayı kişiyi fazlasıyla rahatsız etmektedir. Ergenlik döneminde diğer yaşlara oranla daha sık görülür. Ergenlik döneminde Hormonların değişimi ile ilgiliyken diğer yaşlarda beslenme ve çevresel faktörler etkili olmaktadır.
Beslenme ve sigara tüketimi siyah nokta ve Akne oluşumuna en çok etki eden faktörler arasındadır. Akne ve sivilce oluşumu engellemek için çok yağlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır .Kişinin sağlığını da olumsuz yönde etkileyen aşırı yağ tüketimi cilt sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Sivilce ve Akne oluşumunu engellemenin bir diğer yolu da sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaktır. Çünkü sigara içerisinde barındırdığı zararlı maddelerden dolayıciltteAkne ve siyah nokta oluşumuna neden olmaktadır. Cildin fazla yağlı olması durumunda Akne ve sivilce oluşumu hızlanacaktır. Ciltteki yağ oranını azaltmak için nem içeren sabun yardımıyla sık sık yüz yıkanmalıdır. Bir cilt uzmanından yardım alınıp cildimizin özelliğine uygun nemlendirici ve yağ dengeleyici kremler kullanabiliriz. En az haftada bir defa pleeng yaparak cildi ölü hücrelerden arındırmak mümkün olacaktır. Böylelikle gözeneklerin oluşumunu engellemiş oluruz. Yine cilt tipimizle uyumlu gece ve gündüz bakım kremleri kullanmak cildin hem yeterli oranda nem kazanmasını sağlayacak hem de canlı bir görünüm kazanmasını sağlamamızda yardımcı olmaktadır.

 
3. Cilt Lekeleri

 
Cilt lekelerinin oluşumunda güneşin zararlı ışınlarının etkisi büyüktür. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için piyasadaki güvenilir güneş kremlerini kullanmalı, güneşin yoğun olduğu saatlerde bu zararlı ışınlara maruz kalmamaya özen göstermeliyiz. Cilt lekelerinin oluşumunda hamileliğin de etkisi çok büyüktür. Hamilelikte oluşan cilt lekeleri eğer tedavi uygulanmaz ise kalıcı olmaktadır. Bu lekelerin tedavisi için bitkisel ve doğal çözümler çoğu zaman işe yaramaktadır. Hamilelikte oluşan genel olarak yüz bölgesinde oluşan kahverengi lekelerin tedavisi için sütle cildi temizlemeliyiz. Diğer bir tedavi yöntemi ise elmalı sirke ile yapılan buhar yöntemidir. Limon da cilt lekelerini gidermek için kullanılan bitkisel çözümlerden bir tanesidir. E vitamini eksikliği de ciltte lekelerinin oluşumunda payı büyüktür. Bu nedenle e vitamini yönünden zengin besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. E vitamininden zengin olarak bilinen domates, kivi ,fıstık , fesleğen ,brokoli ,soya fasulyesi gibi besinleri bol bol tüketmeye özen gösterilmelidir. Bunun yanında e vitamini içeren kremler özellikle gece yatmadan önce sürülebilir.

 
4. Ciltte Oluşan Egzama

 
Günümüzde kimyasal maddelerin çok fazla kullanılması genel sağlık durumumuz olumsuz yönde etkilediği gibi cildimizin de etkilemektedir. Kimyasallar sebebiyle en sık karşı karşıya kalınan cilt sorunu yaşanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre en fazla kadınlarda görülmektedir. Bunun nedeni temizlikte kullanılan ve çok fazla kimyasal madde içeren deterjanlarla günlük işlerinde ve temizlikte kadınların çok fazla uğraması olarak gösterilebilir. Egzama riskini azaltmak için bulaşık yıkarken ve temizlik yaparken mutlaka eldiven kullanılmalı ve deterjanı cilt ile teması engellenmelidir. Aldığımız deterjanın zararlı madde içermediğinden emin olmalıyız . Özellikle çamaşırlarımızın temizliğinde kullandığımız deterjan mümkünse doğal malzemelerden seçilmelidir. Örneğin karbonat ve elma sirkesi çamaşır temizliğinde tavsiye edilen doğal malzemeler arasında gösterilebilir. Çamaşırlarımızın Ciltle direk temas ettiği için temizliğinde kullanılan deterjan da çok büyük önem taşımaktadır.

 
5. Ciltte Oluşan Kırışıklıklar

 
Tıpkı bir elbisenin zamanla yıprandığı gibi cildimizde zamanla eskisi gibi görünmeyecektir. İlerleyen yaşla beraber ciltte de kırışıklıklar ve sarkmalar görülmektedir. Peki, aynı yaşta olan iki insanın cildi aynı özellikleri neden göstermez. Çünkü kırışık oluşumunda genetik yatkınlık ta çok büyük önem taşır. Kırışıklık ve sarkmalar engellemek için bol bol su tüketilmeli çünkü kuru ciltler daha çabuk kırışır. Stresten uzak durulmalıdır. Yaşa ve cilt tipine uygun olan kırışıklık giderici kremler kullanılmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenmenin de cilt güzelliğindeki önemi göz ardı edilmemelidir.