En kararsız seçmen AKP’de

En kararsız seçmen AKP’de
21 Haziran 2020 15:45

MAK Araştırma’nın “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlara göre AKP’nin oy oranı 30.6’ya geriledi. Ankete göre son seçimde AKP’ye oy veren seçmenin yüzde 25’i, ‘kararım değişebilir’ dedi

 

 

Hükümetin salgın karşısında yaşadığı yönetememe krizi giderek derinleşirken, AKP tabanındaki erime kamuoyu yoklamalarının neredeyse tamamına yansıyor. MAK Araştırma’nın son yayımladığı ankette ortaya çıkan sonuçlar, iktidar cephesindeki oy kaybını bir kez daha gözler önüne serdi. “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlara göre, AKP’nin oy oranı 30.6’ya geriledi.

Kararsız seçmenin oranı yüzde 13 olarak tespit edilirken, “24 Haziran seçimlerinde oy verdiğiniz siyasi partiye seçim olsa oy verme tercihiniz değişir mi?” sorusuna ise ‘değişir’ diyenlerin oranı AKP’de yüzde 25 olarak gerçekleşti. Bu oran CHP, İYİ Parti ve MHP’de yüzde 10 olurken, HDP’de yüzde 5’te kaldı.

Araştırmaya göre CHP 22.2, MHP 9.3, İYİ Parti 9.5, HDP 8.1, Gelecek Partisi 2.7, Deva Partisi 2.6, Saadet Partisi 1 ve diğerleri ise yüzde 1 olarak açıklandı. “HDP li seçmenin bir kısmı farklı endişelerle partisini gizlemektedir” denilen açıklamada, “Yukarıdaki verilerde HDP baraj altı görülse de geçmiş tecrübelerimiz; HDP ye oy veren yüzde 2-3 oranında seçmenin, seçimin çok yakın olmadığı dönemlerde, anketlere farklı tercih yansıtsalar da; seçim zamanlarında partilerine yöneldikleri ayrıntısını unutmamamız gerektiğini göstermektedir” ifadeleri yer aldı.

 

 

AKP’DEN YENİ PARTİLERE YÜZDE 5’LİK GEÇİŞ

 

 

13 Puanlık kararsız seçmen oranının, önemli oranda AKP’den kopup şimdilik başka partilere gitmeyen seçmeni gösterdiği belirtilen açıklamanın devamında şöyle denildi: “Bu kararsız seçmen; yeni partilere mi? mevcut partilere mi? kayar ya da seçime doğru Ak Parti toparlar mı onu bilemiyoruz. Ama şu an için görülen Ak Partide ciddi bir taban kayması var. Ve bu kaymanın yüzde 5’e yakını yeni partilere gitmiş durumda…”