En Kaliteli Sızma Zeytinyağı

En Kaliteli Sızma Zeytinyağı
25 Kasım 2018 09:14

Zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden yapılan yeşil-sarı renk bir sıvı yağdır.

 

 

Kimyasal bir işlem yapılmadan üretilen tek sıvı yağ olma özelliğini taşır. Yapısında bulunduğu maddelere göre sarı ile yeşil arasında rengi değişmektedir. Yeşil renkteki zeytinyağının yeşil renkte olmasının sebebi 10pp’ye kadar klorofil barındırmasıdır. Sarı renkteki zeytinyağının sarı renkte olmasının sebebi ise karotin maddesidir. Kalite bakımından sarı ve yeşil renk olması arasında fark yoktur. Zeytinyağının filtrelenmemişinin görünümü ise bulanık koyu bir renktir. Zeytinyağı diğer yağlarda olduğu gibi yapısında gliserin ve yağ asidi içerir. Zeytinyağının içeriğinde bu maddelerden başka sıvı yağ asitleri, palmatik asit, linoleik asit, steraik asit ve palmitoleik asit barındırır. Sabunlaşmama değeri %0,5 ve %1,3 oranları arasında olan zeytinyağı, yapısında 300 IE miktarda A vitamini bulundurur. Zeytinyağı tercih ederken kaliteli bir zeytinyağı almak istiyorsanız, zeytinyağının hafif buruk, yakıcı ve zeytin aromasını ağzınızda hissedebileceğiniz zeytinyağları tercih edin.  Ayrıca zeytinyağı alırken kimyasal bir maddeyle işlenmemiş olan yağları tercih edin.  Doğal yöntemlerle yapılan zeytinyağı sağlığınıza yararlı olacaktır. Zeytinyağı insan sağlığı için içerisinde birçok faydalı madde bulundurur. İçinde büyük bir miktarda oleik asit içerir. Zeytinyağı, bağırsak hareketlerini düzenleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca safra sökücü etkisi vardır. Bağışıklık sistemini destekleyen zeytinyağı, kanda kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Zeytinyağı saç dökülmesine iyi gelir ve içerinde bulundurduğu E vitamini sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Zeytinyağı, zeytinden üretildiğinden dolayı kalp ve damar sağlığına yarar sağlar. Zeytinyağı yemekler dışında ayrıca saç ve cilt bakımı yaparken de kullanılır. Cildi yaşlanmaya karşı korur ve canlandırır. Saçlara da yararlı olan zeytinyağı birçok firmanın kullandığı bir üründür.  Ayrıca zeytinyağı yüksek bir besleyici değere sahiptir ve içerisinde A,C,E vitaminleri içerir. Mineral olarak ise; magnezyum, kükürt, klor, fosfor ve kalsiyum içerir.

 

Zeytinyağı Fiyatları

 

Zeytin ağaçları son yıllarda yüzde 70 oranında artmış durumda. Zeytinyağının faydalarından bahsettik ama maalesef zeytinyağına talep artmış durumda değil. Türk halkı yemeklerinde daha çok ayçicek yağı ve pamuk yağı tercih ediyor. Tabi bu tercihin en büyük etkeni zeytinyağı fiyatları bakımından pahalı olmasıdır. Günümüzde zeytinyağı üretme maliyeti ve satımı yüksek meblağlara gelmektedir.

 

Sızma Zeytinyağı

 

Sızma zeytinyağı, dalından hemen koparılan zeytinlerin asitliği yükselmeden zeytinyağı yapıldığı halidir. En değerli yağ, natürel sızma zeytinyağıdır. İçerisinde yüzde 1 oranında oleik asit içerir. Erken hasat ile toplanan zeytinlerin soğuk sıkım ile sıkılmasıdır. Bu nedenle yüzde 1 oranından az asitlik içerir. Bu zeytinyağları zeytindeki tat ve koku bozulmadan üretilmektedir. Zeytinyağını çiğ olarak tüketmek daha iyi bir tercihtir. Sızma zeytinyağı salatalarda ve balıklarda kullanmak yemeğinize lezzet katacaktır. Ayrıca sızma zeytinyağı içerisinde bol miktarda antioksidan içerir. Mineral açısından da oldukça zengindir. Yemeklerinizde sık sık kullanabilirsiniz.