En iyi emlak yatırımı daire mi, dükkân mı?

En iyi emlak yatırımı daire mi, dükkân mı?
15 Kasım 2017 15:46

En iyi emlak yatırımı daire mi? Dükkân mı? Diye soruyorsanız doğru semtlerde olma kaydı ile en iyi emlak yatırım aracı dükkânlar, işyerleridir.

 

 

Bir dükkân kiraya verilirken sadece gerekli ise boyanır ve kiracıya teslim edilir. Çoğu zaman ise boyatmak bile gerekmeden kiracının tercihine bırakılarak teslim edilir. Dairede ise durum farklıdır. Özellikle kiracısının yeni tahliye ettiği bir daire için boya başta olmak üzere, elektrik aksamı, mutfak dolapları, kiracı 5 yıldan fazla bir süre oturduysa kombi değişimi ya da en iyi ihtimalle bakımı, kapı ve pencere kolları, kiracı eğer avize kullandıysa elektrik düyleri ve belki çeşmeler, armatürler.

 

 

Her semtin aktifbir ticari faaliyet alanı, caddesi ve pazarı vardır. Mesela İstanbul Fatihin en kıymetli caddesi, Fevzipaşa caddesidir. Bütün kıymetli caddelerde olduğu gibi bu cadde üzerinde de istendiğinde iyi bir mağaza bulmak neredeyse imkânsızdır. Fevzipaşa caddesinde üzerinde bulunan daireler de işyeri olarak kullanıldıklarından vasıfları zaman içerisinde değişiklik göstererek büro ve yazıhane olarak değişmiştir.

 

aaaa

 

 

Genel olarak gayrimenkul yatırımının iyisi işyeri satın almak olsa da m2 si dikdörtgen ya da kare olan kullanışlı ve geniş cepheli bir daire bulunursa da kaçırmamak gerekir. Yüz ölçümü düzgün geometrik şekle sahip ve geniş bir cepheye sahip olan daireler kendilerinden daha büyük ancak geometrik şekli yamuk dairelere göre daha kullanışlı olduğundan zor bulunurlar. Fatihte satılık daire anlamında böyle bir yatırımda bulunmak da semtin hangi bölgesinde olduğuna göre farklılık arz etmek şartı ile %7 ile %15 arası prim getirebilecek bir yatırım olacaktır.

 

İster işyeri olsun isterse de bir mağaza titizlikle araştırılıp seçilmiş bir gayrimenkulün zarar etmesi neredeyse imkânsız gibidir.

 

Fatih Kuruoğlu Gayrimenkul