En Faydalı Diyet ve Sağlıklı Beslenme Önerileri

En Faydalı Diyet ve Sağlıklı Beslenme Önerileri
17 Aralık 2018 08:53

Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek incelmek hayatımıza sağlıklı beslenme stratejisini uygulamaktan geçiyor. Kötü alışkanlıklarımızı terk ederek daha sağlıklı ve zinde kalarak daha uzun yıllar yaşamaya ne dersiniz? Bu uzun yılları hastalıksız mutlu olarak yaşamak hepimizin arzu ettiği bir olaydır. Bu duruma kavuşmak ise sağlıklı beslenme programı (diyet listesi) ve düzenli yapılan egzersizlerle son derece mümkün olacaktır. Bu esnada fazla kilolarınızdan kurtulup daha fit bir görünüme kavuşmamız ulaşılması zor bir durum değildir.

 

 

Siz de fazla kilolarınızdan şikayet ediyor ve yedikleriniz içtikleriniz şişkinliklere neden oluyor hazımsızlık yaşıyorsanız öncelikle işe bol su içerek başlamanız önerilir.

Diyet Listesi Nasıl Yapılır?

Sağlıklı beslenme planı (diyet listesi) yapmak için öncelikle tükettiğiniz yiyecek ve içecekleri sorgulayarak başlamalısınız. Hangi yiyeceğin ve içeceğin vücutta ne gibi sonuçlara neden olduğu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Vücuda zararlı olan yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı bunların yerine vücudu toksinlerden arındıran, yağ yaktıran ve besleyici yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi gerekir. Her öğüne dikkat edilmeli ve hiçbir öğün atlanmadan beslenilmelidir.

Tek bir öğün dahi atlanıldığında halsizlik, yorgunluk hissedilebilir ve kişi daha fazla yeme ihtiyacı duyabilir. Bu nedenle diyet listeleri yapılırken her öğünde bizi tatmin edecek sevdiğimiz besinleri yemeye özen göstermeliyiz. Diğer bir açıdan öğünler arasını eşit aralıklarla planlamak gerekir. Öğünler arasında uzunca bir süre olmamalıdır. Mümkün olduğu kadar 3 veya 4 saatten daha fazla aç kalınmamalıdır. Çünkü bu sürenin aşılması yine daha fazla yeme ihtiyacını doğuracaktır.
Hatta bazı kişilerde ellerin titremesi gibi durumlar gözlenebilir. Bilhassa insülin direnci ve diyabet hastaları bu konuya dikkat etmelidirler. Bunun dışında ara öğünlerle de uzun süreli açlıkların önüne geçilebilir. Bazı diyetisyenlere göre ana öğünlerde istenildiği kadar yemek tüketilebilirken ara öğünlerde herhangi bir yiyecek tüketmeye gerek yoktur bazı diyetisyenlere göre ise ana öğünlerde ölçülü yenilerek ara öğünlere de yer verilebilir. Ana öğünlerde her daim ölçülü yemek yerinde bir seçim olacaktır. Çünkü mideye aşırı yüklenilmemiş olunur ve böylece hazımsızlık sorunları ile karşılaşılmaz ve aynı zamanda fazla kalori alınmamış olur. Ara öğünlerde hem yağ yaktırıcı hem de besleyici besinler seçilmelidir. Goji berry yağ yaktırıcı özelliği ile bir ara öğün besini olarak tüketilebilir.

Sağlıklı Besinler Nelerdir?

Gazlı içecekler, karbonhidrat bakımından zengin yiyecek ve içecekler, şekerli gıdalar sağlıksız besinler olup kilo alımına hızla neden olduğu gibi şişkinlik ve hazımsızlık unsurlarının da ortaya çıkmasına sebebiyet verirler. Vücuttaki serbest radikallerin artmasına ortam hazırlar ve vücudun toksinlerden arınamamasına da neden olurlar. Bu nedenle diyet planı yaparken bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Toksinlerden arınmayan vücut ise sağlıksız bir yapıda gözlenebilir. Vücudun çeşitli yerlerinde görülen şişlikler, ciltte renk değişimi, kilo verememe serbest radikallerin birer sonucu olarak gözlenebilir. Sağlıklı besinler nelerdir ve diyette nasıl uygulanmalıdır sorusu bu anlamda hayatına bir değişim getirmek isteyenlerin merakı olarak karşımıza çıkar. Sağlıklı besinlerin başında protein bakımından zengin yiyecekler gelir. Bunlar: et, süt, yumurta gibi temel besinlerdir. Aynı zamanda omega 3 bakımından zengin olan hayvansal besinlerin tüketilmesi protein bakımından kişinin yeterli beslenebilmesine bir örnektir.
Omega 3 kilo verdiren bir besin öğesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda yapılan deneylerle birlikte omega 3 yönünden zengin beslenen kişilerin beslenmeyenlere göre diyetlerinde daha hızlı kilo verdikleri görülmüştür. Aynı zamanda omega 3 tüketimi uyku kalitesini artırmasından dolayı sağlıklı bir yaşam tarzına uygun bir besin olduğunu bir kez daha kanıtlar.

Egzersizlerle Sağlıklı Yaşamı Desteklemek

Egzersizler sağlıklı yaşam denildiğinde olmazsa olmazlardandır. Egzersizler kilitlenen omurgaların açılmasında etkili bir yöntemdir. Düzenli olarak vücudun hareket ettirilmesi buna ek olarak tempolu yürüyüşler yapmak iyi bir kardiyo uygulaması olacaktır.

Yağ yakımını hızlandıracağı için yenilen sağlıklı besinlerden de kilo almamaya yardımcı olacaktır. Böylece arada bir arzu edilen şekerli ve karbonhidratlı yiyecek ve içeceklerin tüketimine olanak sunacaktır. Ancak bu noktada ölçülü davranılması son derece önemlidir. Aksi halde vücudun dengesi bozularak bağırsaklarda yararlı canlı bakterilerin yaşam alanlarının kısıtlanmasına ve zararlı canlı bakterilerin çoğalmasına neden olunabilir ki bu da çeşitli sorunlara ortam hazırlayabilir. Bir başka konu ise gün içerisinde 2 ila 2.5 litre su tüketilmesi gerektiğidir. Bol su içmek sağlıklı yaşam tarzının ana prensibi olarak değerlendirilebilir.

Daha detaylı bilgi için Sağlıklı Diyet Portalı ‘nı ziyaret edebilirsiniz…