En çok kullanılan doğum kontrol yöntemleri

En çok kullanılan doğum kontrol yöntemleri
1 Ağustos 2018 18:30

Bu yazımızda çok mühim bir konu olan ve toplumumuzda adeta tabu olarak görülen doğum kontrol yöntemlerine değineceğiz.

 

 

 

Genellikle toplumumuzda geleneksel doğum kontrol yöntemleri kullanılmaktadır. En çok kullanılan doğum kontrol yöntemi geri çekme yöntemidir. Fakat sanılanın aksine bu yöntem pek güvenli bir yöntem değildir. Çünkü her zaman geri çekmek mümkün olmayabilir, ayrıca geri çekmeden önce zevk sıvısı gelmektedir ve bu sıvı içerisinde meni yer alabilir, bu da hamile kalmanıza yol açabilir.

Şimdi gelelim güvenli ve kullanışlı doğum kontrol yöntemlerine, bu yöntemler size zor gelebilir, genelde ülkemizde prezervatif ile korunma seçilmektedir. Fakat bayanlarında kullanabileceği bir çok doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır.

 

Doğum Kontrol Yöntemleri İncelemesi

 

 

Şimdi gelelim diğer doğum kontrol yöntemlerine, bilindiği üzere doğum kontrol hapları yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat bilindiği üzere bu haplar hormonların dengesini bozmaktadır ve adet düzensizliğine yada hiç adet görmemeye yol açmaktadır. Henüz zararlı bir yöntem olarak lanse edilmese de, vücudun dengesini bozduğu için bir çok kişi de kuşkuya neden olmaktadır.

Ertesi gün hapları ise acil durumlarda kullanılan haplardır. Yani korunuyor olsanız bile bazı durumlarda işler ters gidebilir bu sebeple ertesi gün haplarına başvurabilirsiniz. Yabancı ülkelerin aksine ülkemizde reçetesiz satılmaktadır. En çok bilinen ertesi günü haplarından birisi ella olmaktadır. Fiyatı ise makaleyi yazdığımız gün itibari ile 50 lira civarında satılmaktadır.

Prezervatif en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden birisi olsa da çok sevilmeyen bir yöntemdir.

Diyafram doğum kontrolünü daha önce duymamış olabilirsiniz. Çok farklı bir metottur. Diyafram denilen plastik bir ürün, kadın cinsel organına yerleştirilir ve menileri tutma görevi vardır.

Deri altı çubuğu da ülkemizde pek bilinmeyen bir yöntemdir. Yabancı ülkelerde sıklıkla kullanılır ve mantalite olarak doğum kontrol hapları ile aynı görevi taşır. Yani hormonel olarak bir etki yaparak korunma sağlamaktadır. Fakat bu yöntem de her gün hap kullanmanıza gerek yoktur. Deri altına yerleştirilen bir çubukla korunma sağlamış olursunuz.

Korunma iğneleri de bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemde belli aralıklarla iğne vurularak korunma sağlayabilirsiniz. Belli aralıklarla sağlık ocağına giderek bu korunma şeklinden yararlanabilirsiniz.

Son olarak doğal bir doğum konrol yöntemi verip yazımı sonlandıracağım, daha fazla doğum kontrol yöntemi için aşağıda verdiğimiz siteyi ziyaret edebilirsiniz. Laktasyonel amonare metodu ile emziren anneler korunma sağlayabilmektedir. Fakat yine her zaman risk vardır. Yani doğumdan sonraki ilk 6 ay anne süt emziriyor ise doğurganlığı %98 azalıyor denmektedir. Fakat yine de bir risk taşımaktadır.

Kaynak: https://kilosorunu.com