En çok Fin turist kaçtı

En çok Fin turist kaçtı
8 Ekim 2017 09:38

Bu yılın ilk 8 ayında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 7.5 azaldı. En fazla düşüş ise yüzde 31’le Fin turistlerde yaşandı.

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu raporunda 2017 yılına ilişkin turizm verilerine yer verdi. Bu yılın ocak-ağustos döneminde Avrupa-OECD ülkelerinden Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının yüzde 7.54 gerilediği belirtilen raporda, Rus turist sayısındaki artışa rağmen turizmdeki çöküşün devam ettiği kaydedildi. Rus turist sayısındaki iyileşme görüntüsünün sektörü darboğazdan çıkarmaya yetmediği kaydedilen raporda şu tespitler yapıldı:

 
“4.3 MİLYON KİŞİ AZALDI”

 

“İlk 8 ayda en fazla kayıp Finlandiya’dan gelen turist sayısında yaşandı. Bu ülkeden gelen turist sayısı yüzde 31 geriledi. Aynı dönemde Danimarka’dan gelen turist sayısı yüzde 24, Hollanda’dan yüzde 17, Avusturya’dan yüzde 9, Almanya’dan yüzde 7.91, İngiltere’den gelen turist sayısı yüzde 7 azaldı. Ocak-ağustos döneminde Avrupa-OECD ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı, 2016’nın aynı dönemine göre 565 bin kişi, 2015 yılının aynı dönemine göre ise 4.3 milyon azalmış durumda.

 
“EN FAZLA RUSYA’DAN”

 

Rusya ve BDT ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısının yüzde 104’lük artışla 7.4 milyonu aştığı belirtilen raporda, “En büyük ziyaretçi artışı yüzde 891 ile Rusya’dan gerçekleşirken, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden Ukrayna’dan yüzde 23, Azerbaycan’dan yüzde 28, Kazakistan’dan yüzde 74, Belarus’tan yüzde 125 ve Tacikistan’dan gelen turist sayısında yüzde 47 büyüme kaydedildi” denildi.

 
PEKİN’DE HEZİMET

 

Erdoğan Toprak tarafından hazırlanan raporda, Türkiye turizminin son dönemde itibar ve ilgi kaybına uğradığının en somut göstergesinin BM Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Pekin’deki toplantısında icra kuruluna aday olan Türkiye’nin seçilememesi olduğu belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

 

“1975’ten beri Türkiye’nin de kurucuları arasında yer aldığı 33 üyeli UNWTO seçimlerinin kaybedilmesi ve yeni aday olan Yunanistan’ın 156 üye ülkenin büyük bölümünün desteğini alarak seçimi kazanması, ülke turizmi açısından büyük kayıp ve handikaptır. Bu da uygulanan turizm politikaları adına büyük başarısızlıktır.”

 

Kaynak: Deniz Ayhan/Sözcü

 

En çok Fin turist kaçtı