Emre Kınay: CHP sol parti değil, bence sağ! Ben sosyalistim

Emre Kınay: CHP sol parti değil, bence sağ! Ben sosyalistim
18 Mayıs 2020 12:43

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde İyi Parti’nin Kadıköy Belediye Başkanı adayı olan tiyatrocu ve oyuncu Emre Kınay, Haber Global’de Jülide Ateş’in sunduğu 40 programında soruları yanıtladı. Kınay, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e ve adaylığında yaşadığı sürece dair açıklamalarda bulundu.

 

 

Emre Kınay’a Akşener’in milliyetçilik açıklamalarının yer aldığı “Tanrı Dağı kadar Türk – Hira Dağı kadar Müslüman” tarzı söylemleri hatırlatıldıktan sonra “Sanatçı mutlaka siyaset yapmalı mı?” sorusu yöneltildi.

 

 

Kınay bu soruya Meral Akşener ile aynı fikirde olmadığını belirterek “Mansur Yavaş’la Kemal Kılıçdaroğlu’nun hayata bakış ve hayatta durdukları yer konusunda aynı fikirde olduklarını kim söyleyebilir ya da Ekrem İmamoğlu ile…Dolayısıyla ben aynı fikirde tabii ki de değilim. Benim için laik, demokratik, cumhuriyet esastır.” dedi

 

İyi Parti’nin adayı olmadan önce Akşener ile görüştüğünü ifade eden Kınay, “Meral Hanım hatırlayacaktır. Ben sosyalistim. Benim kapıma sizin aracılığınızla ve herhangi bir milliyetçilk kimliği ile gelen hiç kimseyi siz gönderseniz dahi içeri almam. Çok açık söylüyorum kabul ediyorsanız adayınız olayım dedim O da kabul etti.” açıklamasında bulundu.

 

İşte o sorular ve cevapları:

 

CHP, kalelerinden biri olan Kadıköy’de başarısız mı?

 

Son 5 yıldır evet. Kamunun bilmediği çok şeyi öğreniyorsunuz bazı zamanlarda. Kadıköy’de son 20 yıldır kim tiyatro yaptı. Yapanlara kim destek verdi?

Kadıköy’de kazanan Kadıköylülerdir. Kadıköy Belediyesi değildir.

 

Belediye Başkanlığı seçimini kaybedince ne hissetiniz?

Kaybettiğime şaşırmadım. Ancak bir dönemde inandım kazanacağımı. Benim Atatürkçü olmadığım ve Kadıköy çevresine başka bir zihniyet getireceğim konusunda algı yapılana kadar inanmıştım. 40 bin insan Kadıköy’ün iyi yönetilmediğini düşünüyor, tıpkı benim gibi.

 

Siyasete girme motivasyonunuz sayın Erdoğan mıydı?

Tamamen kendi irademle verdiğim karardı. Meral Hanım bir sosyaliste bu hakkı verdi. Tıpkı CHP’nin Milliyetçi Hareket Parti’sinden gelen isimlere yer verdiği gibi.

 

Siyaset arenasının yıkıcı muhalifleri kimler?

Muhalif olmak demek karşındakinin yok olması demek değildir.

 

 

Meral Akşener’in koltuğuna oturmak ister misiniz?

Her hangi birinin koltuğunda oturmaya ya da devlet yönetmek gibi bir hayalim yok.

 

 

Kendi partinizden olmayanları ötekileştirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Benim bir partim, yok. Hiçbir partiye üyeliğim yok Tek önderim Mustafa Kemal Atatürk. Kendimi sol ve sosyalist olarak tanımlarım.

 

 

Emre Kınay markası Haluk Levent kadar güçlü değil mi?

Değil, tabiki. Müzik ve tiyatrodaki popilerlik bir değil. Çok şey var söylenecek.

 

 

Hangi partiyi faşist olarak tanımlıyorsunuz?

Çok spekülasyon olur bu durumda. Pas geçmek istiyorum

 

 

CHP’yi anti demokratik mi buluyorsunuz?

CHP’yi sol parti olarak görmüyorum. Türkiye’de sol parti yok. Türkiye’de sol parti olsaydı sanat bu kadar geri kalmazdı. CHP son 10 yılda kültür sanat ile ilgili kaç önerge vermiştir?

 

 

Sanatçı mutlaka siyaset yapmalı mı?

Mansur Yavaş ile Kemal Kılıçdaroğlu ile aynı şeyleri düşündüğünü kimse söyleyemez. O yüzden ben ile Meral hanımın da aynı şeyleri düşündüğümüz söylenemez. Ben her yerde sosyalist olarak anlatıyorum. Bir çok konuyu haliyle reddediyorum.