Emir’den Bakan Koca’ya ‘İddiamızı doğruladı’ yanıtı: Aracı firmayı kendisi de kabul etti

Emir’den Bakan Koca’ya ‘İddiamızı doğruladı’ yanıtı: Aracı firmayı kendisi de kabul etti
30 Aralık 2020 15:43

Çin aşısının alımında aracı firma kullanıldığını ilk kez 9 Aralık’ta gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “İlk başta ‘aracı firma yok’ diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü açıklamasıyla iddiamızı doğrulamış oldu. Sağlık Bakanlığı, Keymen firması ile ticari bir faaliyet içerisindedir. Yani aracı kullanılmıştır” dedi. Çin firması Sinovac’la yapılan 50 milyon dozluk aşı anlaşması kapsamında aracı firma kullanıldığı iddiasını gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Twitter üzerinden konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıt verdi. Yazılı bir açıklama yapan Emir, şu ifadeleri kullandı:

 

 

SORULARIMIZIN YANITINI BEKLİYORUZ

 

 

“Salgından kurtulmamızın tek yolu neredeyse aşı. Dolayısıyla tam da sayın Bakan’ın söylediği gibi söz konusu olan aşı olduğunda hepimizin dikkatli ve sorumlu bir dil üzerinden konuşmamız gerekiyor. Ama öncelikle sayın Bakan’ın bizlerle ve kamuoyu ile gerçekleri olduğu gibi paylaşmasını bekliyoruz. Biz kamusal bir görev yapıyoruz ve özellikle bu aşının nasıl geleceği, hangi usullü geleceği, aracı firmanın kullanılıp kullanılmadığı veya bu aşının kaç TL’den geleceği, alınırken birilerine ayrıca birilerine para kazandırılıp kazandırılmadığı son derece önemli ve bu soruların cevabını bekliyoruz.

 

 

BAKAN, AÇIKLAMASIYLA BİZİ DOĞRULADI

 

 

Aşı konusundaki bilgi bulanıklığının temel sebebi sayın Bakan’ın birbiriyle çelişik açıklamalarıdır. İlk önce aracı kullanmayacaklarını, direkt alım yapacaklarını belirten Bakan,

sonrasında kolilerin üzerinde Keymen İlaç firmasının etiketi görülünce de bu firmanın sadece lojistik için kullanıldığını söyledi. Oysa Türkiye, böylesine stratejik bir üründe niye lojistik için bir firma tercih eder. Devlet bu işi kendisi yapamaz mı? Sayın Bakan’ın bugünkü açıklaması aslında bizim iddialarımızı doğrular niteliktedir. Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti, Keymen firması ile bir şekilde temas halindedir ve Sinovac temsilcisi olarak Keymen’le görüşmek durumundadır dolayısıyla da Sağlık Bakanlığı, Keymen’le de bir ticari faaliyet içerisindedir, yani bir aracı kullanılmıştır.

 

 

‘SÖZLEŞME İMZALADIK’ DEMİYOR

 

 

Sayın Bakan aynı zamanda Çin hükümeti ile kendilerinin görüştüğünü söylüyor. Birincisi Çin hükümeti ile direkt görüştüklerini biliyoruz ama dikkat ederseniz ‘Çin hükümeti ile sözleşme imzaladık’ demiyor. Oysa böylesine stratejik ürünlerin alımında mutlaka sözleşme imzalanmış olması gerekir ve dolayısıyla da Sayın Bakan’ın ‘Biz Çin’le doğrudan görüşüyoruz’ demesinin aslında bir değeri yok. Bir açıklayıcı tarafı yok.

 

 

FİRMAYI NEDEN GİZLEDİNİZ?

 

 

Diğer bir noktada bu firmanın gizlenmesine neden ihtiyaç duyulmuştur? Çünkü ilk başta bize gösterilen görüntülerde kolilerin üzerinde Keymen’in etiketi yoktu, yani özellikle çıkartılmıştı. Sağlık Bakanının burada da bir gizleme gayretini görüyoruz. Çok daha önemlisi bu aracı firma, bu işten para kazanmakta mıdır? Özellikle Sinovac üzerinden bir gelir elde etmekte midir? En önemlisi de Sinovac aşısının Türkiye’ye maliyetini Bakan’ın bir an önce açıklaması gerekir.”