Eminağaoğlu’ndan CHP’ye tüzük değişikliği çağrısı!

Eminağaoğlu’ndan CHP’ye tüzük değişikliği çağrısı!
9 Ağustos 2020 10:08

CHP tarihinde ilk defa ikinci dönemin başında grup başkanvekillikleri için seçim yapılmadı.

 

 

CHP TBMM Grup Başkanlığı’ndan dün tüm milletvekillerine resmi yazı gönderilmişti. Yazıda Kılıçdaroğlu’nun Grup İç Yönetmeliği’nin 7. maddesi uyarınca, partinin üç grup başkanvekilinin herhangi bir seçime girmeden göreve devam etmesine karar verdiği bildirilmişti.

 

Bu karar pek çok CHP tabanının tepkisini çekmiş ve  “Seçim yok atama var” yorumlarına neden olmuştu.

 

 

Eski cumhuriyet savcılarından Ömer Faruk Eminağaoğlu, da Siyasi Partiler Kanunu’nun değiştirilmesine gerek olmadan CHP Cumhurbaşkanı adayının CHP üyeleri tarafından belirlenebileceğini söyledi.

 

Eminağaoğlu, CHP’de parti içi demokrasiyi etkin kılmak için CHP Grup Başkanvekilleri ve MYK’ya seçilecek üyelerin de seçimle belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

 

Eminağaoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

 

 

 “Yasa değişikliğine gerek olmadan, 12 Eylülden kalan Siyasi Partiler Yasasına bile göre;#CHP Tüzüğüne konulacak bir hükümle, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayını tüm parti üyelerinin saptaması olanaklı ki, bu sağlanmalı.

Yine bir tüzük değişikliği yoluyla (imza kotası kaldırılıp) partinin “tüm üyelerinin” katılımı ile “öngörülen sayıdaki (örneğin 4 aday olabilir), genel başkan adayları belirlenmeli.
Kurultay, bu adaylar içinden genel başkanı seçmeli.

Genel başkanın, PM ve YDK seçimi üzerinde etkili olmaması için, önce PM ve YDK seçimi yapılmalı.Genel başkan seçimi bundan sonra olmalı. Parti üyeleri PM’nin, tüm üyeler YDK’nin adaylarını belirlemeli. Kurultay delegeleri bu adaylar içinden PM ve YDK üyelerini belirlemeli.

İl başkan adaylarını, ildeki tüm üyeler, İlçe başkan adaylarını ilçedeki tüm üyeler belirlemeli. Bu adaylar içinden başkan, il ve ilçe kongrelerince seçilmeli.

Tüzükte belirlenecek üye sayısının üstündeki il ve ilçelerdeki yerel yönetim adayları ve milletvekili adayları yalnızca ve sadece önseçimle belirlenmeli. Blok liste uygulaması ise hiç bir aşamada söz konusu olamamalı.

Belirli bölgeleri temsili öngörülmeyen PM adaylarını tüm üyeler, Belirli bölgeleri temsili öngörülen PM adaylarını o bölge parti üyeleri belirlemeli. Kısıtlı sayıda seçilecek (örneğin 5 gibi) PM adayı için ise genel başkan bir liste sunabilmeli.

Grup başkanvekilleri ve MYK üyeleri yalnızca seçimle belirlenmeli.

Mevcut Siyasi Partiler Yasası’na göre;Genel başkan, PM ve YDK üyelerini Kurultay’ın,İl ve ilçe başkanlarını il ve ilçe kongrelerinin seçmesi zorunlu olduğu için, Bu yasa değişmediği sürece seçim yöntemlerinin bu şekilde parti içi demokrasiye uygun hale getirilmesi olanaklı

Parti içi görevlere seçilmede veya parti adına adaylıkta üst sınır getirilmeli ve belirli yıl veya dönemin üzerinde adaylık olamamalı. Belirli adaylıklar için de, en az belli süre CHP üyesi olma koşulu getirilmeli…

Parti içi demokrasiyi etkin kılmak ta hukuk ve demokrasi yanında, siyasi etiğin de bir gereği. Bunun için siyasi etik yasasının çıkmasına gerek yok ki…”