Emeklinin maaşı olduğu gibi SGK’ya gidiyor!

Emeklinin maaşı olduğu gibi SGK’ya gidiyor!
5 Eylül 2019 10:10

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: Muayene katılım payı, reçete bedeli, ilaç fark ücreti derken emeklinin maaşı olduğu gibi SGK’ye gidiyor. Emekli ömrü boyunca SGK’ya çalışıyor.

 

 

Burcu Cansu/ Birgün

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, pek çoğu borç yükü altında yaşayan emeklilerin sağlık harcamalarının cep yaktığına dikkat çekti. Emir, emeklilerin devlet hastanesinde muayene için 6 TL, eğitim ve araştırma hastanesinde 7 TL, üniversite hastanesinde 8 TL, özel hastanede de 15 TL katkı payı ödemek zorunda olduğunu belirtti.

 

 

MAAŞLAR SGK’YA GİDİYOR

 

 

10 gün içinde aynı uzmanlık dalında farklı hastaneye giden emeklilerin 5 TL daha fark ücreti ödemek zorunda kaldığını söyleyen Emir, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bir de işin eczane tarafı var. Emekliler reçetedeki üç ilaca kadar 3 TL, üç ilaçtan sonra her bir ilaç için 1 TL katkı payı ödüyor. Ayrıca, reçete toplamının yüzde 10’u kadar da fark veriyor. İlaç ve reçete parası da maaştan kesiliyor. Şayet bir emekli eşi ile birlikte 10 gün ara ile ayda iki defa eğitim ve araştırma hastanesine gidip toplamda 200 TL tutan birer reçete yazdırırsa maaştan toplam 134 TL kesinti ile karşılaşıyor. Daha iyi hizmet beklentisi ile özel hastaneye gitmesi durumunda SGK’nin belirlediği muayene ücretinin yüzde 200’üne kadar ilave fark ödemek zorunda kalıyor. Eşdeğer ilaca göre de fiyat farkları oluşuyor, emekli ‘raporlu’ dahi olsa beş kutu ilaçta 16-17 TL ilaç fiyat farkı ödemek zorunda kalıyor.”

 

Çalışan sigortalılardan ise ilaç katılım payının yüzde 20 oranında kesildiğini, hastanenin muayene katılım payının eczanelerde ilaç alımı sırasında peşin ödendiğini ifade eden Emir, “Emekli de SGK’li de ömrü boyunca SGK’ye çalışıyor” dedi.