Emeklilik yaşını protesto etmek için Ankara’ya yürüyor

Emeklilik yaşını protesto etmek için Ankara’ya yürüyor
16 Eylül 2013 11:00

Malatya’dan 8 gün önce emeklilik yaşını protesto etmek amacıyla yola çıkan çağrı merkezi çalışanı Ahmet Tütüncü, Kayseri’ye geldi.

 

 

Ankara’ya olan yolun yarısını tamamladığını söyleyen Ahmet Tütüncü, “Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir dilekçe vermek istiyorum. Eğer kabul ederlerse, Bakan Faruk Çelik ile de emeklilik yaşıyla ilgili görüşmek istiyorum” dedi.

 

Malatya’dan Ankara’ya yürümek için 9 Eylül Pazartesi günü “Mezarda emekliliğe hayır” yazılı tişörtüyle yola çıkan Ahmet Tütüncü, Kayseri’ye geldi. Günde yaklaşık 50 kilometre yürüyerek 14 günde Ankara’ya ulaşacağını anlatan Ahmet Tütüncü, sağlık kontrolünden sonra yoluna devam edeceğini söyledi. Ahmet Tütüncü, yolculuğunun yarısını tamamladığını belirterek, “İnsanca yaşanacak asgari ücret ve mezarda emekliliğe hayır yürüyüşümde 7 günü tamamladıktan sonra Kayseri’ye ulaştım. Bugüne dek 360 kilometre yol yürüdüm. Geriye 340 kilometrem kaldı. Halktan, işçi dostlarımdan aldığım destekle motivasyonum gayet iyi” diye konuştu.

 

Ankara’ya ulaştığında hedefinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunun altını çizen Ahmet Tütüncü, “Bakanlığa bir dilekçe vermek istiyorum. Eğer kabul ederlerse, Bakan Faruk Çelik ile de görüşmek istiyorum. Çünkü, 13 Ağustos 1999’da Faruk Çelik, dönemin bakanı Yaşar Okuyan’ın emeklilik tasarısıyla ilgili 3 soru sormuştu. Ben de kendisine aynı soruları kendisine sormak istiyorum. Türkiye’de 65 yaşına kadar çalışılması mümkün değil. Yol güzergahımda karşılaştığım insanlar da aynı kanıdalar. Hangi sektörde ne iş yaparsan yap, 65 yaşına kadar çalışmak mümkün değil. Zamanında Faruk Çelik, Abdullah Gül, Salih Kapusuz da buna karşı çıkmıştı. Şuan ise tepkisiz duruyorlar” diye konuştu.

 

Malatya-Kayseri arasında yol boyunca köylerden ve yollarda çalışan işçilerden de destek gördüğüne vurgu yapan Ahmet Tütüncü, şöyle devam etti: “Köylerde, ilçelerde çok güzel karşılandım. Evlerini açtılar, misafir ettiler. Yurtdışından Fransa ve Almanya’dan telefonla arayıp destek verdiklerini söylediler. Umduğumdan daha başarılı bir şekilde ilerliyorum. Güzel bir şey yaptığıma inanıyorum. Ankara’ya vardığımda biraz daha fazla sesimi duyurmayı ümit ediyorum. Köy kahvelerinde, yollarda karşılaştığım petrol istasyonu işçileriyle, karayolu işçileriyle muhabbet ediyoruz. Onlarda kendi sorunlarını anlatıyorlar. Kimileri 12-13 saat çalışmaktan şikayetçi, kimileri ise taşeron firmaların sigortalarını yapmamalarından şikayetçi.” Kendisini yoran tek şeyin yolda su veya yiyecek alacak yerlerin bulunmaması olduğunun altını çizen Ahmet Tütüncü, sendikaların ve 65 yaş emekliliği sorunuyla karşılaşacak öğrencilerin bu yürüyüşüne destek vermediğinden yakındı. Ahmet Tütüncü, Cumhuriyet Meydanı’nda dinlendikten sonra, Osman Kavuncu Bulvarı üzerinden Ankara’ya yola çıktı.