Emekliler 2020’ye umutsuz giriyor… Emekli-Sen’den üyelerine ‘intihar çözüm değil’ uyarısı!

Emekliler 2020’ye umutsuz giriyor… Emekli-Sen’den üyelerine ‘intihar çözüm değil’ uyarısı!
27 Aralık 2019 09:17

Emekliler Sendikası Genel Başkanı Cengiz Yavuz, “Emeklilerimizin yüzde 75’i şu anda icralık. Emekliler tefecilere borçlu. Emeklilerimizin büyük bir çoğunluğu borç batağında. Son kendini yakan emekliden intiharı düşünen emeklimize kadar ki bunların çözüm olmadığını biz biliyoruz, bunu da üyelerimizle sürekli paylaşıyoruz ama korkuyorum ki böyle devam ederse buna benzer facialarla karşı karşıya kalabiliriz” diye uyardı.

 
“EMEKLİLERİMİZİN YÜZDE 75’İ ŞU ANDA İCRALIK POZİSYONDA”

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre Emekliler Sendikası Genel Başkanı Cengiz Yavuz şunları söyledi:

“Emeklilerin tamamı 2019’da da açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmeye gayret ettiler. 2020’den de umutlu değiliz.

Sokaklara bakarsak şöyle bir şey çıkıyor karşımıza ‘emeklilere kredi sağlanır’ diye bir şeyle karşı karşıyayız.

Emeklilerimizin yüzde 75’i şu anda icralık pozisyondalar.

Hiçbir emekliye devlet bankaları ve özel bankalar kredi vermiyor.

 
“EMEKLİLERİMİZ YA İCRALIK YA EŞİNE DOSTUNA BORÇLU”

 

 

Emeklilerimizin büyük bir çoğunluğu 6 milyon küsur emeklimiz ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Bu kadarı da iş imkânı bulursa çalışmanın yollarını arıyorlar.

 
“ÇOCUKLARIMIZDAN BORÇ ALMAK DURUMUNDAYIZ HATTA TORUNLARIMIZDAN”

 

 

Emeklilerimizin tamamına yakını ya icralıktır ya da eşine dostuna borçlu durumdadır. Birçoğumuz çocuklarımızdan borç almak durumundayız. Hatta torunlarımızdan zaman zaman katkı almazsak zaten yaşayabilmemiz mümkün değil.

Kredi alamadığımız için de yeni bir sektör türedi, tefecilik sektörü diye. Bizleri arayıp ‘nasılsa bankalardan kredi alamıyorsunuz gelin biz size kredi verelim’ diyorlar.

 
“BORÇ BATAĞINDA”

 

 

Emeklilerimizin büyük bir çoğunluğu maalesef borç batağında. Son kendini yakan emekliden intiharı düşünen emeklimize kadar ki bunların çözüm olmadığını biz biliyoruz, intiharların çözüm olmadığını biliyoruz, bunu da üyelerimizLe sürekli paylaşıyoruz ama korkuyorum ki böyle devam ederse buna benzer facialarla da karşı karşıya kalabiliriz diye düşünüyorum ve bundan da ürküyorum.

 
ÜYELERİNE “İNTİHARLAR ÇÖZÜM DEĞİLDİR” UYARISI YAPIYORLAR

 

 

Son bir sene içinde üç tane toplu aile intiharları yaşadık, 5 tane de bireysel intihar olayı yaşadık. Hatırlarsanız Ankara’da emekli bir vatandaşımız kendisini yakarak protesto etti bu süreci. Ekonomik koşullar yaşam şartları böyle giderse yine söylüyorum asla onaylamıyorum intiharlar çözüm değildir. İntiharları asla tasvip etmiyorum ama korkarım ki eğer böyle devam edecek olursa benzeri vakaları önümüzdeki dönemde tekrar yaşayacağız ve göreceğiz.

Konuşmalarımızda söylüyoruz, anlattık, bunlar çözüm değildir biz taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz.

 
“EMEKLİLER TEFECİLERE BORÇLU”

 

 

Emekliler tefecilere borçlu.

Emekli bir vatandaşımızın torunundan harçlık almasını düşünebiliyor musunuz ya da torununun sünnet düğününe, nikahına katılamayacak kadar ‘ne olur evlenmesinler’ diyecek kadar zor durumda olan bir vatandaşın psikolojisini düşünebiliyor musunuz?”

 
TÜED: EMEKLİ AYLIKLARINA SEYYANEN ZAM YAPILMALI

 

 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün de hayat pahalılığının giderek artması karşısında emeklilerin aylıklarının değer kaybettiğine dikkati çekerek emeklilerin taleplerini şöyle anlattı:

“TÜİK tarafından açıklanan altı aylık tüfe artışlarıyla emekli aylıklarına yapılan yüzdeli zamlar, emeklileri koruyan bir seçenek olarak görülmediğinden, yetersiz kalan emekli aylıklarına seyyanen zamlar yapılmalıdır.

 
“REFAHTAN DA PAY VERİLMELİDİR”

 

 

TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanunun 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir.

 
“EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ”

 

 

2000 sonrasında emekli olanları mağdur eden ve aylıkları düşüren, ‘emekli aylığı hesaplama karma sistemi’, aylıklar arasında eşitsizliği artırmıştır. Bu nedenle, her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için ‘tek bir aylık hesaplama sistemi’ getirilmelidir. Mevcut sistem, emekli aylıkları arasındaki makası açmaktadır. Özelikle, 2017 yılı ve sonrasında bağlanan emekli aylıkları, 1000 TL’nin altında kaldığından dolayı, 100 bini aşan emeklilerimizin aylıklarına çözüm getirilmelidir. Bu nedenle, sigortalı çalışılan süre uzadıkça emekli aylıklarını artıran yeni bir hesaplama modeli getirilmelidir. 2019 Şubat itibariyle, ek ödeme dahil aylık ödemesinin 1000 TL olarak ödenmesi, tam bir çözüm olmadığından, emeklilerimizin harcamaları esas alınarak, insanca yaşamaya yetecek aylıklar ödenmelidir.