Emekli Büyükelçi Uluç Özülker Erdoğan-Trump görüşmesini değerlendirdi: Sanki bir senaryo ortaya kondu

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker Erdoğan-Trump görüşmesini değerlendirdi: Sanki bir senaryo ortaya kondu
15 Kasım 2019 11:37

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’deye giderek Başkan Donald Trump ile bir araya geldiği görüşmeyi değerlendirdi. Erdoğan’ın ABD’ye gidişinin sorun çözmek için değil yumuşamaya katkıda bulunmak için bir adım olduğunu söyleyen Özülker, “ABD’nin Türkiye’ye karşı tutumu da zıvanadan çıkmış durumda. Bu koşullarda ortada bir denge tutturmak gerekiyordu. Bu bakımdan aslında sanki bir senaryo ortaya kondu” dedi.

 

 

 

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’e konuşan emekli Büyükelçi Özülker, “ABD iç politikasındaki fevkalade karışıklık dolayısıyla Trump bir topal ördektir. Ancak Türkiye yönünden bakıldığında Trump halen ABD’de diyalog kurulabilen tek kişidir” ifadesini kullandı.

 

 

Görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda yeni bir unsur bulunmadığını, her iki ülkenin pozisyonlarını tekrarladığını belirten Özülker şöyle konuştu:

 

 

“Türkiye, dünyanın başat gücü, ekonomik ve askeri açıdan en önemli ülkesi olan ABD’yle topyekûn ilişkilerini kesebilecek durumda değil. Ama ABD’nin Türkiye’ye karşı tutumu da zıvanadan çıkmış durumda. Bu koşullarda ortada bir denge tutturmak gerekiyordu. Bu bakımdan aslında sanki bir senaryo ortaya kondu. Türkiye’nin neler düşündüğü ve niçin düşündüğü Cumhurbaşkanı’nın ağzından net bir biçimde ABD ve dünya kamuoyuna açıklandı. Trump da bu fırsatı tanıdı. Fakat diğer yandan Trump olabildiğince yumuşak görünmeye gayret ederken diğer taraftan aslında hiçbir konuda gerçek anlamda taviz vermedi. ABD-Türkiye ilişkilerinin devam etmesi hususunda bir fikir birliği oluştu. Şu anda Türkiye-ABD ilişkileri bundan 48 saat öncesine göre daha yumuşamış durumdadır.”