Elmadaki saklı hazine

Elmadaki saklı hazine
16 Ocak 2015 09:05

Değerli okuyucular! Sohbetimizin konusu, ziraatçı ve Türkiye de gıda ve içecek sanayisinin gelişmesine öncüllük eden, merhum Vasfi Diren’ nin, elma da ki saklı hazine hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Cümle Yüce Türk İslam alemine, hayırlı Cumalar diler. Sağlık ve mutluluk dileklerimizle sohbetimize, Feyzullah Hocanın okuduğu Hadis-i şerifler ile başlayalım.

 

Hadis-i şerifler:

1- ”Yemeklerin en kötüsü, tokların çağrıldığı, açların çağrılmadığı düğün yemekleridir.”

2- ”İnsanlar iki kısımdır: bilgin, bilgi öğrenen; bu ikisinden başkasında da hayır yoktur.”

3- ”Bilgisinden faydalanılan bilgin, bin tane ibadetle oyalanan kişiden hayırlıdır.”

4- ”Bilgin kişiyle düşüp-kalkmak, oturup-durmak ibadettir.”

5- ”Kimsecikler, bir bilgiyi yaymaktan daha üstün bir sadaka veremez.”

6- ”Bilgi elde etmeğe uğraşan kişi, Müslümanlığın direğidir.”

7- ”Allah, kesin olarak hiçbir kişiye bilgisizlikle yücelik, üstünlük vermez ve kesin olarak bilgiyle de hiçbir kimseyi alçaltmaz.”

8- ”Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.”

 

Yıl Ocak-1976 Ankara: Adalet partisi Tokat Milletvekili ve teşkilat başkan yardımcısı (Din adamı-vaiz) Feyzullah Değerli hocayı, Selanik caddesinde ki, AP genel merkezinin 4 cü kattaki makamında ziyaretim esnasında, Tokat’tın önde gelen tarım ve gıda sanayisinin kurucusu Vasfi Diren (Ziraat teknisyeni) içeriye girdi ve Hoca hemen ayağa kalkarak, o o hoş geldin dedi ve tokalaşıp buyrun oturun Vasfi bey. Hal hatır alışverişini yaptıktan sonra, Feyzullah Hoca kış hastalıklarından şikayetçiydi öksürük, boğaz ağrısı vs. gibi mevsimsel rahatsızlıklarını Vasfi Beye anlattı. Vasfi bey, dedi hocam bu rahatsızlıkların iyileşmesinin kolay çözümü vardır. Nedir Vasfi bey? Anlatayım dedi ve hoca masasında yeni bir ajanda ile beraber kalem çıkardı, al bakalım, ‘‘Nooman Aladağ, Vasfi bey ne anlatacaksa hepsini yaz.” dedi.

 

Vasfi Diren’nin, elma ile ilgili şifa reçeteleri

 

Merhum Vasfi Diren, ”doğal sebze ve meyve tüketimi azaldıkça, hastalıklar çoğalıyor. eczanelerde kimyasal ilaçların kullanımı azaldıkça hastalıklar hastalıklar daha da çabuk iyileşiyor.” diyor. Ve ayrıca, ‘‘Bu cihetle vitamin ve şifa kaynağı olan, başta elma olmak üzere tabiaat mahsullerinden istifade etmeliyiz.” dedi.

 

Merhum Vasfi Diren, öz Türkçe dilinin Anadolu şivesi ile, elmanın şifa kaynağını anlatıyor: Elmanın içi de şifalı, kabukları da! Çekirdeklerinde bile kıymetli hassalar vardır. Çeşit çeşit vitaminlerin, cevherlerin kaynağıdır. Türlü türlü hastalıkların şifa hazinesidir. Hocam elmadan yapılan bazı ilaçları tarif edeceğim: ”Ufak tefek hastalıklara, mevsimsel keyifsizliklere karşı doğal ve bedava ilaç yapmış olacaksınız! Her ailenin, halkımızın ve bahusus köylülerimizin bilmeleri lazım olan sıhhi işlerdir. Zerre kadar önem vermeyerek süprüntü kaplarına attığımız maddelerden ne güzel öksürük ilacı olabiliyor. Çeşit çeşit kuvvet şurubu yapılıyor. Böbreklerimizi temizleyen, kumları dışarı atan ne kadar tesirli devalar oluyor.” diyor.

 

REÇETELER

 

REÇETE 1- 4 adet elmayı yıkayıp kabukları ile beraber ceviz büyüklüğünde doğrayıp, bir litre suda 6-8 dakika kaynatıp bal ile tadlandırıp, yatmadan önce içerseniz, göğsünüz yumuşar. Öksürüğünüz hafifler, rahat rahat uyursunuz. Sabahları kahvaltı da çay yerine içerseniz, gün boyu rahatlarsınız.

REÇETE 2- Bir litre su da, dört Adet Elma ve bir adet limonu kabukları ile beraber 6-7 dakika haşlayarak açık pembe renkli, doğal bir destekleyici içecek olur. Bu su dan, her gün (4-5) su bardağı aç karnına içerseniz göğüs nezlelerine, hafif griplere (Bronşit) lere, nefes borularının ufunetlenmelerine (Yara iltihapları) karşı tesirli doğal bir ilaçtır. Balgamı söktürür. Öksürüğü hafifletir, nefes almayı kolaylaştırır.

REÇETE 3- Bitkisel çayların, özellikle ıhlamurun kokusundan hoşlanmayanlar, elma suyu ile içtikleri zaman, daha kuvvetli ve şifalı bir öksürük şurubu elde etmiş olursunuz.

REÇETE 4- Elma kabuklarını kuru incir ve hurma ile beraber kaynamakta olan suya atıp, 7-8 dakika haşladıktan sonra içmeye devam ederseniz öksürüğünüz hafifler.

REÇETE 5- Dört adet elmanın kabuğunu, bir adet elmayı da komple ceviz büyüklüğünde doğrayıp, kaynamakta olan suya atıp 7-9 dakika kaynatıp süzdükten sonra yarı yarıya süt ve bir yemek kaşığı bal ile karıştırıp içerseniz, ne kadar şifalı, tatlı ve kuvvetli bir şurup olduğuna hayret edip, vazgeçemeyeceğiniz doğal bir içeceğiniz olacaktır.

REÇETE 6- Dört adet elma kabuğunu kaynamakta olan bir litre suda 7-8 dakika haşlayıp indirmeden 8 tane karanfil ve bir parça kabuk tarçın ilave edip, bir dakika daha kaynatıp indirip üzerini örterek 15 dakika demlendikten sonra bir limon suyu sıkıp, bal ile tadlandırıp içebilirsiniz. Bu karışım sizleri hastalıklara yakanmayı azaltacaktır. Mutlaka deneyin.

REÇETE 7- Kaynatıp suyunu aldıktan sonra elmanın posasını ve özellikle tavuk çiftliği olanlar, elmanın bol olduğu mevsimde elmayı çöpe değil, tavuklara ve hindilere doğal ve pratik yem hazırlayıp veriniz. Çok güzel yerler. Elma kabuklarını kepek, kırma arpa ve biraz da tatlı kırmızı taze veya toz biberle karıştırıp sıcak su ile yoğurduktan sonra hindi ve tavuklara verirseniz hem horoz memnun olur, hem de tavuklar! Hatta bir kaç gün sonra sizin de yüzünüz güler. Çünkü bol bol günlük doğal ve taze yumurta yiyerek sağlıklı olacaksınız.

REÇETE 8- Günde 3-4 elma yiyerek, Karaciğer şişkinliğini ve rahatsızlığının geçmesini kolaylaştırır. Karaciğer safrasını ve çalışmasını arttırarak şifaya kavuşturur.

Merhum Vasfi Diren Bey, bu bilgileri atalarından ve tarım meslek lisesindeki ilgili hocalarının derslerinden edindiği bilgilerdir. İşin en dikkat çekici tarafı! Bir ziraat teknisyeni olması ve öz Türkçe ve Anadolu şivesi ile konuşmasıdır.

Elmanın yan etkileri
Çok ekşi ve ham elma yediğiniz zaman, hafızanızın (Unutkanlığa) zayıflamasına sebep olur.

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü, merhum Feyzullah Hocamızı, Vasfi beyi ve değerli okuyucularımızın atalarını rahmetle, Gazileri minnetle anar. Ömrünüzün ikinci yarısı için tercih ettiğiniz, Türk Milletinin, ülkesiyle Milletiyle bölünmez bütünlüğü, görevlerinde sizlere başarılar temenni eder, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, güzel görünüş ve mutlu bir hayat diliyorum.

Allah’ın Selamı, şifası ve bereketi üzerinize olsun.

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun