Elektronik eşya ve mobilyada zam kapıda

Elektronik eşya ve mobilyada zam kapıda
18 Eylül 2014 09:03

Cari açığı azaltmak ve yerli üretimi teşvik için ayakkabı ithalatında vergiler artırılırken, mobilya ve elektronik eşyada da vergi artışı yapılacak.

 

 

Cari açığı azaltmak ve yerli üretimi teşvik etmek amacıyla ayakkabı ithalatında gümrük tarifeleri ve vergiler artırılırken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ayakkabı sektörünü ilk aşamada el-ev aletleri, elektronik eşyalar ve mobilya sektörlerinin izleyeceğini söyledi.

 

 

Resmi Gazete’nin 2 Ağustos tarihli sayısında yer alan ithalat rejimi kararıyla, ayakkabı ithalatında gümrük vergileri yeniden belirlenerek, deri ürünlerde çift başına minimum 3 dolar olan gümrük tarifesi 5 dolara çıkartıldı, menşeine göre yüzde 10-50 ek gümrük vergisi getirildi. Ayakkabı Sanayicileri Derneği yönetimini kabulünde konuşan Zeybekci, yıllık yaklaşık 1 milyar dolarlık büyüklüğü olan ayakkabı ithalatının alınan tedbirlerin ardından orta vadede yüzde 40 oranında azalmasını öngördüklerini söyledi.

 

 

Önümüzdeki dönemde alacakları tedbirler ile cari açığı 10 milyar dolar azaltmayı amaçladıklarını belirten Zeybekci, “Ayakkabıyla başladığımız bu uygulama diğer sektörlerde de artarak devam edecek. İlk aşamada belki el aletleri-ev aletleri gruplarında çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bunun arkasından elektrikli aletler, elektronik, mobilya geliyor. Böyle bir süreci hızlı bir şekilde takip ediyoruz.”

 

 

ENFLASYON ARTABİLİR

 

 

İthalat daraltıcı önlem alınan sektörlerde ilk aşamada fiyatlarda yükseliş yaşanabileceğini söyleyen Zeybekci, “Belki bazılarının yorumladığı gibi ilk aşamada enflasyonu yukarı da kaldırabilir ama bizim için önemli olan büyüme, bizim için önemli olan milli sanayimizin oluşmasını sağlamak” diye konuştu.

 

 

Ekonomi Bakanı Zeybekci, IŞİD’e ihracatla övündü

 

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 11 Haziran’dan itibaren Irak’ta yaşanılan süreçte ihracatın olumsuz etkilendiğini ancak son dönemde bir toparlanmanın başladığını söyledi. Zeybekci, “Aylar itibari ile söylüyorum; yüzde 35’ler, hatta yüzde 46’lara varan eksiler yaşadık ama en son bu azalma hızı yavaşladı, toparlıyor ve yüzde 20’ler seviyesine geldi. Ama bunun içinde Suriye’ye yaptığımız ihracatın yüzde 100’ün üzerinde artması da anlamlı. Oradan Suriye üzerinden de Irak’a giren bir şey var tam olarak onu ölçümleyemiyoruz. Ama bunun içinde de o kısımda var. Irak’ta asıl kronik olarak bizi etkileyen bölgelerdeki problemler rahatladı” dedi.

 

 

Suriye’deki iç savaşla birlikte çakılan ihracatta, sınır bölgelerinin kontrolünün El Nusra ve IŞİD’e geçtiği dönemin ardından patlama yaşanmıştı. Etrafındaki herkesle savaş halinde olan IŞİD’in lojistik desteği Türkiye sınırından aldığı belirtilirken, mobilize savaş taktikleriyle dikkat çeken örgütün ihtiyaç duyduğu otomobil ve yedek parça ihracatı dörde katlanmıştı.