Elektronik Atık Geri Dönüşüm Ürünü Nedir?

Elektronik Atık Geri Dönüşüm Ürünü Nedir?
2 Nisan 2020 09:03

Geri dönüşüm kullanılmış ve artık kullanılma imkânı olmayan ancak yeniden işlenmesi neticesinde kullanılabilir hale getirilen ürünlere denilmektedir. Urun çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yeniden sistem içerisine dâhil edilebilir. Geri dönüşümün gelişimi savaşlar sonrasında ortaya çıkmış olan sıkıntılardan dolayı meydana gelmiş ve bugün Türkiye’de birçok firma, belediye ve devlet geri dönüşüm projeleri geliştirmeye ağırlık vermiştir.

Geri Dönüşümün Önemi Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi geri dönüşümün nedeni gereksiz kullanımın önüne geçebilmektir. Bu sayede kaynağından ayrıştırma yapılarak atık çöp miktarında azalma sağlanmıştır. C Demir, çelik, bakır, kurşun, kâğıt, plastik, kauçuk, cam, elektronik atıklar gibi maddelerin geri dönüşüm ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecektir. Bu hizmet bir anlamda ülke ekonomisine de büyük destek sağlamıştır. Mesela bir kâğıdın yeniden kullanıma alınıyor olması hava kirliliğindeki miktarı yaklaşık olarak % 74–94 arasında azaltmıştır. Bu da en az 8 ağacın bu amaçla kesilmemesi demek olur.  Elektronik atık geri dönüşüm ürünleri ile doğada yok olma ihtimali olmayan pek çok maddede yine doğada bırakılmıştır.

Geri dönüşüm bir ülke için uzun vadede önemli bir yatırımdır. Hammaddenin azaltılmaması ve doğal kaynaklardan çok hızlı bir şekilde üretilen ürünler problem ortaya çıkarmadan ekonomik bir şekilde çalıştırılmış olacaktır. Geri dönüşüm son dönemlerde ciddi bir sektör olmuş ve yeni iş sahalarının açılmasını sağlamıştır.

Geri dönüşüm ürünlerinde endüstriyel işlem sayısı azdır. Örneğin ikinci el elektronik ürünler ile birlikte ciddi bir enerji tasarrufu sağlanmış olacaktır. Mesela metal içecek kutuları içeriğindeki metalden dolayı geri dönüşüm sonrasında farklı bir ürün haline getirilebilir. Bu sayede hem Türkiye’de maden cevherine hem de madenin saflaştırılmasına gerek duyulmamış olur. Bu da % 96 oranında tasarruf anlamına gelecektir.

Geri dönüşüm sadece doğaya yeniden kazandırmak için değil aynı zamanda katı atık miktarının azaltılması içinde tercih edilebilir. Bu sayede çevre kirliliğinin önlenmesi sağlanmış olacaktır. Sıvı atıklarla da denizler, gaz atıklarla havanın kirlenmesinin önüne geçilir.

Biz geri dönüşüme katkı sağlayabilecek olan ikinci el ürünlerinizin alımını yaparak onları yeniden kullanıma kazandırabiliriz. Bize https://ikincielaliyoruz.com adresimizden ulaşabilirsiniz.