Elektrik ve doğalgaz zammı enflasyonu vuracak

Elektrik ve doğalgaz zammı enflasyonu vuracak
31 Ekim 2014 17:37

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ekim ayında doğalgaz ve elektrik tarifelerinde yapılan ayarlamanın etkisiyle enerji fiyatları önemli bir oranda yükseleceğini, yükselişin enflasyona yüzde 0,4 oranında yansıyacağını açıkladı. Ekim ayından geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaza yüzde 9’luk zam yapılmıştı.

 

 

 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayınladı. ANKA’da yer alan habere göre eylül ayında gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 13.95’e geriledi. Yıllık enflasyon, Eylül ayında hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıdada gerilemesine karşın olumsuz hava koşulları ve döviz kurunun birikimli etkisi ile yüksek seyrini korudu.

 

 

Ekim ayında doğalgaz ve elektrik tarifelerinde yapılan ayarlamanın etkisiyle enerji fiyatlarının önemli bir oranda yükseleceğinin bildirildiği açıklamada söz konusu artışların yıllık tüketici enflasyonuna katkısının yaklaşık 0.4 puan civarında olacağı öngörüldü.

 

 

İSTİHDAMDA İYİLEŞME YOK!

 

 
Kurula göre yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü göstergeler tarım dışı istihdama dair olumlu sinyaller vermedi. Kurul, yatırım eğiliminin düşük seviyelerde seyretmesi ve sanayi üretimindeki ılımlı artış eğilimi işgücü piyasasındaki iyileşmenin zaman alabileceğine işaret etti.

 

 

Kaynak: Birgün