Elektirkli otomobiller petrol devlerini üzecek

Elektirkli otomobiller petrol devlerini üzecek
23 Eylül 2017 09:43

Otomotiv sektöründeki hızlı dönüşüm özellikle enerji sektörünü derinden etkileyecek. Elektrikli otomobillerde kullanılan bataryaların gelişen teknoloji ile birlikte daha hafif ve daha uzun ömürlü olması, bu alana olan yatırımları ve talebi hızla artırıyor.

 

 

ABD’li yayın kuruluşu Bloomberg’in verilerine göre, elektrikli araç sektörü, yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına sahip olacak.

 

APPLE’IN DÖNÜŞÜMÜ GİBİ

 

Elektrikli araçlar, 120 milyon aracın satılması beklenen 2040 yılında pazarın yarısından fazlasına hakim olacak. Bu durum, Başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere BP, Shell ve Exxon Mobil gibi petrol devlerini etkileyecek. Uzmanlar, elektrikli araçların otomotiv sektöründe yaratacağı dönüşümü, Apple’ın mobil telefon pazarında yarattığı dönüşüme benzetiyor. İlk olarak 10 yıl önce pazara giren iPhone, mobil telefon pazarında büyük değişime neden olmuş, Nokia gibi devler hızlı bir şekilde pazar hâkimiyetini kaybetmişti. Elektrikli araçların pazarda yaratacağı dönüşüm iPhone’nunki kadar keskin olmasa da, büyük petrol şirketlerini ciddi şekilde etkileyeceği ifade ediliyor.

 

ekran-alintisi-18

 

EKONOMİK ETKİSİ ORTADA

 

Bu dönüşüme ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla öncülük ederken, Google ve Uber gibi sürücüsüz araç geliştiricileri de destek verecek. Bu alandaki dönüşümün yavaş olacağını ifade eden uzmanlar, emisyon standartlarının aşamalı olarak sıkılaştırılabileceğini kaydetti. Ancak bu işin ekonomik sonucunun apaçık ortada olduğunu söyleyen İngiliz ekonomist ve gazeteci Tim Harford, durumun şu an karmaşık olduğunu, ancak zamanla elektrikli motorların içten yanmalı motorların yerine geçeceğini dile getirdi. Sistematik bir değişimin yaşanacağını anlatan Harford, “Bu, 10 yıl önce ne yaşanıyorsa aynısı. iPhone, sadece insanlara telefon aramalarında yeni yol göstermedi. Aralarında Angry Birds, WhatsApp gibi milyarlarca dolarlık şirketler yarattı. Mobil telefon piyasasını değiştirdi” dedi.

 

TALEP 1 MILYON VARIL AZALACAK

 

Elektrikli araçların pazar paylarının artması petrol devlerini çok ürkütmüşe benzemiyor. BP Şef Ekonomisti Spencer Dale, günümüzde dünyanın günlük 95 milyon varil petrol ihtiyacı olduğunu, tahminlerin tutması durumunda elektrikli araçların 2035’te yaratacağı kaybın ise 1 milyon varil olduğunu kaydetti.

 

 

Kaynak: Taylan Büyükşahin/Sözcü

 

Elektirkli otomobiller petrol devlerini üzecek