Eksik Dişler İmplant İle Tarih Oluyor

Eksik Dişler İmplant İle Tarih Oluyor
16 Kasım 2017 12:37

İmplant Nedir?

Ağızdaki doğal diş kaybedildiğinde, diş yerine geçen, diş implant adı verilen yapay bir parça diş eti ve kemiğe yerleştirilir. Yapay olan yeni dişin aynı zamanda yeni bir kökü vardır. Diş implant, kaybedilen dişin yerini alarak, insanların rahatça gülebilmesini, konuşabilmesini ve çiğneyebilmesini sağlar.

İmplant İçin Gereken Koşullar

Öncelikli olarak, klinik çalışmalar, diş implant desteği için sağlıklı bir çene kemiği yapısının gerekli olduğunu göstermiştir. Hastalıksız olan, sağlıklı diş eti dokusu da gereklidir. Diş implantının uzun dönemli başarısı, diş implant çevresindeki kemik ve diş etinin sağlıklı tutulmasına bağlıdır. İmplantı olan kişiler, implantı temiz tutmalıdır ve kontrol için düzenli olarak bir dişçiye muayene olmalıdırlar. Çünkü implant sağlığını tehdit eden bir sorun acilen düzeltilmelidir.

İmplant Çeşitleri ve Ameliyat

Kemik içerisinde olan diş implant şekli vidaya ya da silindire benzer. Metalden, seramikle kaplanmış metalden ya da tamamen seramikten yapılmışlardır. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilirler.

Çene kemiğinin üstüne yerleştirilen implant, metal bir çerçeveyle çene kemiğinin üstüne tutunurlar ama diş etinin altındadırlar.

Diş eti boyunca olan implant, metal bir iğne ya da U şeklinde bir çerçeveyle diş eti ve çene kemiği boyunca uzanır.

Dişçi, duruma göre implantın türünü, büyüklüğünü ve tasarımını seçer. Bu seçim, implantın yerine, kemiğin türüne, kaç tane kemiğin olduğuna ve implant tasarımına bağlıdır. Dişçi, hastanın ihtiyacına göre en uygun seçimi yapacaktır.

İmplant tedavisi, oldukça teknik ve kompleks bir dişçilik işlemidir. Bu nedenle, implant diş tedavisi yaptırmak isteyen kişiler, kesinlikle bu alanda uzmanlığı olan bir dişçiye tedavi olmalıdırlar. İmplant tedavisi için, dişçiyle ilk defa konuşulduğunda, dişçi önce ağızın tamamını muayene eder. Baş, çene ve dişler X-ray ile görüntülenir. Böylece, dişçi kemiklerin tipini, miktarını ve sayısını görüntüleyebilir. Diş ve çeneden bir kalıp çıkarmak gereklidir. Bu kalıpları kullanarak, dişçi, alçı benzeri modeller yaparak, cerrahi tedavi planını belirler.

İlk operasyon sırasında implantlar, çene kemiğine diş etinin altına yerleştirilirler. Diş etinin altına gömülmüş olarak iyileşme süresi 3 ile 6 ay arasındadır. Bazı implantlar gömülmez ve iyileşme süreci sırasında da dışarıdadırlar. Bu implantlar için, ikinci bir ameliyat gerekli değildir. İyileşme süresi 3-4 ay arasındadır.

Ameliyattan sonra implantın yerleştirildiği yerdeki diş etinde şişlik görülebilir. Ayrıca, operasyonun yapıldığı yerdeki diş etinde dikişler olur. Diş etinin iyileşmeye başladığı süreçte, diş eti renksiz görünebilir. Bu süreçte, ağrılar olabilir ve bu ağrılar için bazı ağrı kesiciler kullanılabilir.