Ekrem İmamoğlu: Şu anda bile israf yapıyorlar, afişleri oraya kim asıyor?

Ekrem İmamoğlu: Şu anda bile israf yapıyorlar, afişleri oraya kim asıyor?
16 Haziran 2019 22:40

Seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve AKP’nin İBB adayı Binali Yıldırım, ortak canlı yayında İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı.

 
SAYIŞTAY İSRAF RAPORU

 

İsmail Küçükkaya: Efendim Sayıştay raporunda belediyenin 753 milyon lira zararı olduğu belirtiliyor, vakıflara 328 milyonl lira aktarıldığı belirtiliyor.

 

Binali Yıldırım: Sayıştay raporunu okudunuz mu? Sayıştay raporunda öyle bir rakam yok, 108 bin lira mı ne öyle bir rakamdan bahsediliyor. Yalan olduğu İBB tarafından açıklandı.

İBB’den de birçok yazılı açıklama yapıldı. Malesef yeterince bu konu duyurulmadı, biz duyurduk. Öyle birşey yok bu yalan. O televizyon programında biz düzeltmeyi yapınca “Doğru değilse sevindik diye bir geçiş yaptık. Daha ilkeli davranmasının beklerim. Kafa bulandırmaya çalıştığı konuların doğru olmadığı ortaya çıktı. Biz hala İstanbul’u konuşamıyoruz.

Vakıflara belediyeler nakdi kaynak aktaramaz. Bu vakıflar öğrenci yurtları yapıyor, eğitime destek veriyor. Sosyal sorumluluk projeleri yapıyor. Yaptıkları iş kamu yararı FETÖ’nün beyin yıkamak için gençleri devşirip bu vakıflar da bu tehlikeyi yaşamamak için yapıyor.

İsmail Küçükkaya: İsraf düzeni sorununu nasıl çözeceksiniz?

 

Ekrem İmamoğlu: İstanbulun şu an en büyük sorunu yoksulluk ve israf. Biz israf, tasarruf ve seferberlik kelimelerini çok önemsiyoruz. Kul hakkı meselesini de çok önemsiyoruz. Sayıştay denetiminden çıkan raporu getirdim. Şu anda bile israf yapıyorlar, şu an vekalet eden bir Vali bey var. Şu anda afişleri oraya kim asıyor? İhtiyaç fazlası araç kullanımı… Sadece İBB’ye ait 1810 araç. 7 personele 1 binek araç düşüyor. Bunun gibi israfları engelleyeceğiz. Tasarruf yapacağız, ekonomik seferberlik yapacağız.

İsmail Küçükkaya: FETÖ okullarına gittiniz mi? Yurtlarında kaldınız mı?

Ekrem İmamoğlu: Benim uzaktan yakından hiç ilgim, temasım, ilişkim yok. Siyaset öncesi ve sonrası eleştiren bir kimliğim. Sayın Yıldırım çok talihsiz bir açıklama yaptı. Ya belediye var, ben yurt yapamıyor muyum? Mücadele böyle yapılır. Makul seviyede iş birliği yaparsınız, ama yurdu belediye yapacak.

İBB kadınlar için de erkekler için de yurtlarını yapacak. Eğitim seferberliğini belediye yapacak. Zaten başımızda bela var FETÖ terör örgütü. İBB olarak yurtlar yapacağız, eğitime destek vereceğiz. Kreşler yapacağız. 5 yıllık belediye başkanlığı dönemim orada. Bizim işimiz olmaz o işlerle. Devletine inanan, kurumsal düzene inanan bir ahlaktan geliyoruz. Bizim bu terör örgütleriyle zerre ilişkimiz olamaz.

 

Binali Yıldırım: Temiz vakıf derken nasıl karar vereceksiniz? Deterjanla yıkayarak mı? İstanbul’da 23 bin vakıf var. Bunların hepsine destek veriliyor. Hiçbir şekilde belediyeler bu kuruluşlara nakdi destek verilemez. Kendisinin ilçesinde de var bir vakıf. Vakıflara destek olmak yanlış değil.

Sizin yapamadığınız işleri onlar yapıyor, insanları bir araya getiriyorlar, kurslar, geziler düzenliyorlar. Bu vakıflara bir kuruş yardım yapılmamıştır. burada algı operasyonuna gerek yok. Zaten belediye açıkladı. FETÖ’ye dönük beyanatını takdir ediyorum. 15 Temmuz gecesi ne kadar büyük bir terör örgütü olduğunu yakından yaşadık. Elbette ki bu mücadele devam edecek. Hukukun içinde kalarak. Bunlarin ekonomi kısmı var ibadet kısmı var ihanet kısmı var biz ihanet kısmıyla ilgileniyoruz.

Ekonomiyi konuşmak istiyorum. Sıkıntılı bir dönemden geçikyoruz, işsizlik çok büyük bir sorun, kent yoksulluğu diye bir sorunla karşı karşıyayız. Belediye siz neler yapacaksınız.

Binali Yıldırım: TAbi ki bir ekonomik sıkıntı çekiyoruz, bu isanların hayatına yansıyor. Bizim birçok müjdemiz var. Genel olarak İstanbul Avrupa’nın 13. büyük ekonomisi, ihracatı 72 milyar dolar, geliri 232 milyar dolar, gelen turistin haberi üçte biri İstanbul’a geliyor. Bizim çekeceğimiz yatırımcılarla 500 bin istihdam sağlayacağız. Biyoteknoolji vadisi kuracağız Tuzla’da 160 biyoenerji fabrikası kuracağız, hem döviz kaybını önleyeceğiz, hem de istihdam sağlayacğız.

Bir teknoloji üstü kuruyoruz büyük verinin işlenmesi, yapay zeka merkezi olarak gençleri istihdam edeceğiz, biz istihdam etmeyeceğiz, biz onların akıl terini sermayeye dönüştürecek bir imkan sağlayacağız 24 bin istihdam bekliyoruz.

Pendik’te bir teknoloji geliştirme merkezi kuracağız. Altyapı, arsa tesisi belediyeden olacak burada da 50 bin istihdam olacak. Atatürk Havalimanı malum millet parık olacak aynı zamanda bir fuar alanı olacak. Avrupa’daki kongre turizminin 5 milyonundan biz istifade edelim diyoruz bu durumda 40 milyarlık bir katkı hedefliyoruz.