EKREM İMAMOĞLU: OTOGAR 2 YIL İÇİNDE TEKNOKENTE DÖNÜŞECEK

EKREM İMAMOĞLU: OTOGAR 2 YIL İÇİNDE TEKNOKENTE DÖNÜŞECEK
18 Temmuz 2019 17:10

İstanbul’un yıllardır tartışma konusu olan 25 yıllık işletme süresi geçtiğimiz mayıs ayında dolan Bayrampaşa Otogarı’ndaki güvenlik ve yönetim sorunlarını çözmek için ortak bir masa kurulacağını açıkladı. Otogarın alt katlarını gezen İmamoğlu “Böyle bir yere çocuğum girmez, eşim girmez. 16 milyon İstanbullunun çocuğu eşi buraya nasıl girsin?” diye tepki gösterdi. İmamoğlu, otogarın, 2 yıl içinde teknokente dönüştürmeyi planladıklarını da söyledi.

 

 

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bayrampaşa Otogarı’nda sektör temsilcileri ve esnaf ile bir araya gelerek çözüm önerilerini konuştular. İmamoğlu, daha sonra Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner ile birlikte otogarın alt katlarını gezerek durumu yerinde teftiş etti, esnafın sorunlarını dinledi. İmamoğlu, gördüğü manzara karşısında “Rahatsızım. Böyle bir yere çocuğum girmez, eşim girmez. 16 milyon İstanbullunun çocuğu eşi buraya nasıl girsin? Ha benim çocuğum ha başkasının eşi, kimsenin ailesi girmez. Burada huzurla ilgili sıkıntı var. Burası artık fonksiyonunu yitirmiş. Belli ki yıllarca ihmal edilmiş. Güvenlik ve temizlik önlemlerini alacağız. Böyle bir sisteme hiç kimse evladını yollayıp otobüse in, ya da orada in seni alayım demez. Böyle sistemde otobüsçü de hizmet edemez. Yeni sistemi kurarken burada geçici süreci kotarmak anlamında yatırım yapacağız” dedi.

 

 

RESMİ İŞLEM YAPILMAMIŞ

 

İmamoğlu, sektör temsilcileri yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama da otogarın sözleşmesinin Mayıs ayı itibariyle bittiğini hatırlatarak “Hatta 18 günlük bir önceki görev dönemimizde, son günlerine yaklaşırken buranın sözleşmesinin Mayıs ayı itibariyle bitecekti. Bizim de görev süremiz 6 Mayıs’ta bir şekilde sona ermişti. Biz tekrar göreve geldiğimizde baktık ki Esenler Otogarı’nın sözleşmesiyle ilgili resmi bir işlem yapılmamış. Biz kamuyu temsil ediyoruz. Acilen bir işlem yapmamız gerekti ve özellikle bu biten sözleşme gereği otogarımızın otopark işletmesini yönetmek üzere yine kamu kurumu, İBB İştiraki olan İSPARK AŞ’ye devrettik. Karar, İBB Meclisi’nde oy birliğiyle alındı. Daha sonra Genel Sekreterimiz Yavuz Erkut Bey’den sektör temsilcilerini davet etmesini ve süreçle ilgili düşüncemizi sektörün yetkilileriyle paylaşmasını istedim. Bütün bunlar geçtiğimiz hafta olan planlamalar. Dün itibariyle sektör temsilcileri Genel Sekreterimiz ile görüştü ve görüşlerini karşılıklı paylaştılar. Bugün de buraya geldik. İstanbul’un yapılan makro planlamasında İBB’nin bizden önceki yönetimi, biz, hatta bu seçimde aday olan rakibimiz dahil herkesin ortak fikri, hem Esenler, hem Harem otogarlarının şehir dışına, ana ulaşım akslarına hakim, elbette ki raylı sistemlerle de buluşan bir düzenekte yerleştirilmesidir. Kimse bu konuda farklı düşünmüyor. Tabi ki bir başka yönü de bu ana otogarların cep otogarlarıyla da şehir içerisinde desteklenmesidir. Ana prensibimiz bu. Bu prensip üzerinde yol yürüme konusunda biz adaylığımızda da yine sektör temsilcisi ve uzman arkadaşlarım görüşmeler, buluşmalar yaptılar. Bu fikir tabanında çok büyük bir sorun gözükmediğini gördük” dedi.

 

 

ORTAK MASAMIZ OLACAK

 

İmamoğlu, otogarın fiziki koşulları, güvenlik ve ticari sözleşmesinden kaynakları sorunlar olduğunu dile getirerek “Bunlar direkt bizimle ilişkili de değil. İlişkili olan da olabilir. Ama biz o sorun, bu sorun bizi ilgilendirmez diyen bir yönetim olmayacağımızın taahhüdünü vermiştik. Bugün itibariye seçim bitti, işimize bakacağız. Biz bugün burada tespit yapıyoruz. Mutlaka Esenler Otogarı’ndaki aktörlerle ortak masamız olacak. Buranın ve İstanbul’un şehirler arası geleceğini beraber üreteceğiz. Bunda çok netiz. Hiç kimse bu konuda bir tereddüt duymasın. Ancak bu süre içerisinde projenin tasarımı, finansmanı, ne zaman hayata geçirileceği hususlarında görüşmeler, planlamalar devam ederken, biz buradaki sorunları da gidermek zorundayız. En başta güvenlik sorunu ve çevreye verdiği zararları gidermek zorundayız. İnsanlara zarar veren, huzursuz eden bir takım koşulları ortadan kaldırmak zorundayız. Birincisi bu. Biz artık süreci ele almış durumdayız. İBB, İSPARK marifetiyle süreci ele almış durumdadır. Aynı emniyeti ilgilendiren başka hususlar varsa o konuda Sayın Valimizle de konuştuk. Burada başka türlü hususları da engellemek adına kamunun diğer kurumlarıyla eşgüdümlü çalışacağız” dedi.

 

 

İSTANBUL’UN ACELESİ VAR

 

İmamoğlu, “Buradaki insanları mağdur etmeden doğru zamanda doğru yere naklini, cep otogarlarıyla desteklenmesini, sürecin senkronize bir şekilde İstanbul’un önümüzdeki 30-40 yılını iyi hesaplayarak, bir daha revizyon içermeksizin, tadilatla geçiştirebilecek bir mantıkla geçirebilecek bir mantıkla bu süreci daha kalıcı bir noktaya yerleştirmek istiyoruz. Bu hem Harem için hem Esenler için geçerlidir. Ama buradaki otogarımızın organizasyon gücü daha yüksek diye görüyorum. Sistemli bir çalışma kurgulayacağız. İBB ve ilçe belediyelerinin, taşınacağı yer neresiyse oranında içinde olduğu, hatta sektör temsilcilerinin, projeyi üretecek akademisyen ve üniversitelerinin, ulaşım uzmanların içinde olduğu bir sistemle bu işi başarmak zorundayız. Tek şartımız hızlı başarmak zorundayız. Çünkü İstanbul’un acelesi var” dedi.

 

OTOGAR 2 YIL İÇİNDE TEKNOKENTE DÖNÜŞECEK

 

İmamoğlu, otogar taşındıktan sonra arazinin büyük bir yeşil alan içerisinde bilim, AR-GE ve teknokent merkezine dönüştürme projesini de yineleyerek bu projenin 2 yıl içinde tamamlanması için talimat verdiğini açıkladı.

 

OTOPARK AĞUSTOSTA DEVREDİLECEK

 

İmamoğlu, mayıs ayında 25 yıllık sözleşmenin dolması nedeniyle ecrimisil tespitinin yapıldığını belirterek “İşletmecinin belediyeye olan borcu hesaplanacak, kendilerine tebliğ edilecek ve ödemeleri istenecek” dedi. Otogarın otoparkının İSPARK’a devredilmesi için çalışmaların ağustos ayı sonuna kadar tamamlanacağını ifade ederek “Hızlı hareket edeceğiz. Bir imalat süreci var. İSPARK’ın kendi sistemi var. Giriş çıkışlardaki bariyer düzeni güvenlik düzeni… Orayı bu haliyle teslim almaktan ziyade arkadaşlarımın güvenlik amaçlı tespit yapmaları gerekiyor diye düşünüyorum. Hangi alanın otoparka dahil olduğu çizimi, dizaynı yapılacak. Benim öngörüm ağustos sonunu geçmemesi lazım” dedi.

 

Kaynak: Özlem GÜVEMLİ/SÖZCÜ