‘Ekranlardaki şiddet cezasız kalmasın’

‘Ekranlardaki şiddet cezasız kalmasın’
31 Ağustos 2019 11:52

RTÜK Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşçı, ekranlardaki şikâyet nedeniyle kurula iletilen 16 bin 514 şikâyetin işleme alınmamasına tepki gösterdi: “Toplum, kurumlardan kendi üzerine düşeni yapmasını beklemektedir”

 

Hüseyin Şimşek/ Birgün

 

Ocak ayından bugüne kadar ekrandaki şiddet nedeniyle izleyicilerden gelen 16 bin 514 şikâyetin hiçbirinin işleme alınmamasının ardından RTÜK Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, RTÜK Başkanlığı’nı göreve davet etti. 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un ekranlardan şiddetin temizlenmesi konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na sorumluluk yüklediğini ifade eden Taşçı, kurumun üzerine düşen görevi yerine getirmesini istedi.

 

KINAMA YETMEZ

 

“Şiddet ve cinayet benzeri olaylar yaşandıktan sonra kurum ve kuruluşların yaşananları kınaması toplumun beklentilerini karşılamamaktadır” diyen Taşçı, RTÜK Başkanlığı’na yaptığı başvuruda şunları ifade etti: “Toplumda giderek yayınlaşan, görünürlüğü artan şiddete karşı çözüm noktasında tek başına yeterli olmamakla birlikte kendi yasal sorumluluğu açısından RTÜK bir dakika dahi beklemeksizin ekranları şiddetten arındırmak için yalnızca cezalandırma yöntemiyle de sınırlı kalmayacak biçimde harekete geçmelidir. İzleyicilerden gelen her türlü şiddet şikayetini hangi kanalda, kime yönelik olduğuna bakmaksızın değerlendirilerek hazırlanan raporların, RTÜK Başkanlığı tarafından ivedilikle Üst Kurul gündemine alınmasını talep ederim.”

 

DANIŞMAN KRİZİ

 

Öte yandan şiddet görüntülerine karşı işlem yapmayan RTÜK’te şimdi de danışman krizi yaşandığı ortaya çıktı. RTÜK’ün CHP’li Üyesi Faruk Bildirici’nin danışmanı hakkında, “Personeli idareye karşı kışkırtmak”tan soruşturma açıldığı öğrenildi. Soruşturmanın, Bildirici’nin personelle tanışmak için yaptığı ziyarete eşlik eden Saraçoğlu’nun, “İdareyle bir sorununuz olursa bizimle paylaşın” sözleri nedeniyle açıldığı bildirildi. Saraçoğlu’nun, RTÜK tarihinde daha önce görülmemiş biçimde başka bir yerde görevlendirildiği belirtildi.

 

GÖRÜNTÜLER CANIMIZI YAKIYOR

 

Ekranlardaki şiddet görüntülerinin cezasız kalmasına RTÜK’ün HDP’li Üst Kurul Temsilcisi Ali Ürküt de tepki gösterdi. Şiddet görüntülerinin can yaktığını ifade eden Ürküt, şunları söyledi: “RTÜK üzerine düşen görevi yapmalıdır. ‘Şu kanal sana yakın, bu kanal bana yakın, şuna yaptırım uygulayalım, buna uygulamayalım’ gibi siyasi yaklaşımlar, Üst Kurul’un tarafsızlığını tartışılır hale getirecektir. Ekranı şiddetten arındırmak Üst Kurul’un temel görevleri arasında yer almalıdır.”

 

https://www.birgun.net/haber/ekranlardaki-siddet-cezasiz-kalmasin-266757