‘Ekonomik zorluğu fark edilmeliydi’

‘Ekonomik zorluğu fark edilmeliydi’
6 Ocak 2020 10:17

İstanbul Üniversitesi öğrencisi 20 yaşındaki Sibel Ünli’nin yaşadığı ekonomik sıkıntı ve toplumsal baskılar sonucu hayatına son verdiği ortaya çıktı.

 

 

Birgün’den Dilan Esen’in haberine göre Ünli’nin yaşamını sonlandırmadan önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda geçim sıkıntısı çektiği ve toplumsal baskıya maruz bırakıldığını açıklaması dikkat çekti. Genç kadının, yeni yıl dileğini ‘iş bulmak’ olarak açıkladığı ve bir liraya karnını nasıl doyuracağını sorduğu paylaşımlar yaptığı görüldü. Ünli’nin sosyal medya hesabından yaptığı “Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var” paylaşım, genç kadının yoksullukla mücadele ettiğini gözler önüne serdi. Sosyal medya hesabından Kredi ve Yurtlar Kurumu’na borcu olduğunu da belirten genç kadının 13 gün önce ‘Majör Depresyon’ tanısıyla hastanede kaldığı görüldü. BirGün’e konuşan Psikiyatrist Cemal Dindar, devlet okulunda okuyan bir öğrencinin ekonomik zorluk içinde olduğunun fark edilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

KİŞİDEN TOPLUMSAL DESTEK ÇEKİLİRSE İNTİHARLAR ARTAR

 

 

“Kişinin majör depresyon tanısıyla hastanede yatmış olması önemli” diyen Psikiyatrist Cemal Dindar, toplumsal sistemin içinde yer bulamamanın ve yaşamın içerisinde karşılaşılan zorlukların bu değersizlik duygularını daha çok artıracağına değindi.
Yoksulluğun, ruhsal zorlanmaların başlıca sebeplerinden olduğunu belirten Dindar, “İnsanlar eğer yarınlarından emin değillerse çok daha fazla ruhsal zorlanmalar yaşıyorlar. Ama psikiyatride bunun değeri, yoksulluğun karşılığının ne olduğu konusunda hep gözler biraz kapalıdır. Öte yandan Türkiye’de eğitim sürecindeki bir genç yurttaşımızın yoksulluktan, kendi dünyasına dair zorlanmadan yola çıkarak intiharını gerekçelendirmesi de ülkemiz açısından utanç” ifadelerini kullandı.

 

ÜNİVERSİTE KENDİSİNİ İPTAL EDİYOR

 

Devlet okulunda okuyan bir üniversite öğrencisinin böyle bir zorlanma içinde olduğunun fark edilmesi gerektiğini dile getiren Dindar, şunları söyledi: “Eskiden okullar; yemekhanesiyle, insanlarıyla, şöyle veya böyle öğrencinin yaşamını destekleyen bir bütünlükteydi. Demek ki, üniversitenin artık kendisi kendini iptal ediyor.”
Ailesinin hakkında kayıp ilanı verdiği Sibel Ünli’nin cansız bedeni İstanbul Samatya sahilinde bulunmuştu. Olay yeri incelemesinin ardından genç kadının bedeni, adli tıp kurumuna götürüldü.