Ekonomik kriz kapımızda

Ekonomik kriz kapımızda
30 Ağustos 2013 09:15

 

Türkiye’de yıllardır ötelenen krizin ayak sesleri var…

 

Türk ekonomisi Nisan ve Mayıs aylarına kadar yalancı bir bahar yaşıyordu. Döviz rezervleri Nisan sonunda 135 milyar dolara kadar çıkmış, dolar kuru 1.80 liranın altında seyrediyordu. Borsa Mayıs ayında rekorlar kırıyor ve 93 bin seviyesinin üzerinde seyrediyordu, bono faizleri ise yüzde 5’in altına kadar inmişti.

 

ÜÇ AYDA ŞEMSİYE TERSİNE DÖNDÜ

 

Türkiye son üç aydır sanki bir krizin içindeymiş gibi…

 

Rekorlar kıran borsa, 10 yıl önceki düzeyinde olan dolar, yüzde 5’i aşmayan faizler bir anda tersine döndü. Son üç ayda borsa yaklaşık yüzde 30 geriledi, dolar tarihi rekorunu kırdı ve Mayıs ayı içinde 1,79 olan dolar yaklaşık yüzde 15-16 artarak 2 lirayı aştı, faizler 19 ay sonra ilk kez çift haneyi gördü. Kısacası üç aydır dolar sürekli yükseliyor, borsa düşüyor, faizler artıyor.

 

YILLARDIR ÖTELENEN KRİZ YAVAŞ YAVAŞ GELİYOR MU?

 

Ekonomistlerin bir kısmı son üç ayda yaşananları “gezi parkı olaylarına”, bir kısmı “ABD Merkez Bankası’nın Politika Değişim” sinyallerine, bir kısmı ise “yıllardır ötelenen krizin yavaş yavaş gelen ayak seslerine” bağlıyor.

 

Gezi parkı olayları, ABD Merkez Bankası açıklamaları veya başka nedenler, bunların hepsi bahane gerçek şu ki “Türkiye yıllardır ötelenen krizin ayak seslerini yeni yeni duymaya başladı.”

 

10 YILDA 370 MİLYAR

 

AKP iktidara geldiğinde 626 milyon dolar olan cari açık, 2011’de Avrupa’da birinci olmasına neden olacak kadar ayyuka çıktı ve 10 yılda tam 120 kat artarak 75.1 milyar dolara ulaştı.

 

AKP iktidarında yani 10.5 yılda verilen toplam cari açık 370 milyar dolar. Artan cari açığın finansmanı için gereken döviz ise ya borçlanarak ya da sıcak para (emanet para) yoluyla finanse edildi. Kısacası kriz yavaş yavaş geliyor, ama hükümet sadece seyrediyor ve bunu faiz lobisine, çapulculara yıkıyor. Hükümet Mısır ve Suriye ile uğraşıp onlara ağlarken, Türkiye’yi ağlanacak hale sokuyor.