Einstein'in aşk mektupları internette

Einstein'in aşk mektupları internette
20 Mart 2012 19:50

Nobel ödüllü fizikçi Albert Einstein’ın sevgililerine yazdığı mektuplar ile bilim dünyasında devrim yaratan keşiflerine dair not aldığı defterlerini içeren kişisel arşivi ilk kez dijital ortama aktarıldı.

Nobel ödüllü fizikçi Albert Einstein’ın sevgililerine yazdığı mektuplar ile bilim dünyasında devrim yaratan keşiflerine dair not aldığı defterlerini içeren kişisel arşivi ilk kez dijital ortama aktarıldı.

 

Kudüs İbrani Üniversitesi, nem ve sıcaklığın belirli seviyelerde tutulduğu depolarda sakladığı ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış parçaların da bulunduğu arşivin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarının çekildiğini ve bu fotoğrafların internette yayınlandığını açıkladı.

 

 

 

 

Einstein’ın arşivinde yer alan 80 bin parça, İsrail Ulusal Kütüphanesi’nin, Isaac Newton’un teolojik metinlerini dijital ortama aktarmasına yardım eden Polonsky Vakfı’nın katkılarıyla kataloglandı. Site, 7 bin sayfadan oluşan 2 bin belgeye erişim sağlıyor.

 

Projeye Amerika’daki Princeton Üniversitesi ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü de destek verdi.

 

 

 

 

İbrani Üniversitesi’nin koleksiyonunda Einstein’in elyazısı ile araştırmalarına dair not düştüğü 14 defter, ünlü fizikçinin meslektaşlarına ve sevgililerine yazdığı mektuplar, görecelik kuramına dair elyazısı ile yazılmış bir açıklama, E=MC2 formülü ile ilgili bir özet ve Einstein’in hasta annesine gönderdiği bir posta kartı da yer alıyor.

 

 

“BAY EINSTEIN, SAÇINIZI KESSENİZ İYİ OLUR”

 

Koleksiyon, bilim adamının, hayranlarından aldığı mektupları da içeriyor. Bu mektuplardan birinde 6 yaşındaki bir kız çocuğu, ünlü bilim adamına “Gazetede bir resminizi gördüm. Sanırım saçınızı kestirirseniz daha iyi olacak” yazmış.

 

 

 

Einstein, koleksiyondaki mektuplarında nükleer silahsızlanmadan, İsrail-Filistin çatışmasına kadar birçok farklı konuda düşüncelerini açıklamış.

 

 

ORTADOĞU’YA “GİZLİ KONSEY” ÖNERİSİ

 

İsrail devletinin kurulmasından önce bir Arap gazetesine gönderdiği mektupta Einstein; Ortadoğu’da barışın, ancak Arap ve Yahudi doktorlar, yargıçlar, din adamları ve işçi temsilcilerinden kurulacak 8 üyeli bir “gizli konsey” tarafından sağlanabileceğini ileri sürmüş.

 

Genel görecelik kuramını geliştirerek bilim dünyasında devrim yapan ve 1921 yılında fotoelektrik etki üzerine çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen Einstein, İbrani Üniversitesi’nin kurucularından biriydi. 1955 yılında hayatını kaybeden Einstein, arşivini ve fotoğraflarını kullanma

hakkını, İbrani Üniversitesi’ne bağışlamıştı.

Einstein’ın internet ortamındaki arşivine, “http: //alberteinstein.info/” adresinden ulaşılabilecek.