Egzama Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Egzama Nedir? Belirtileri Nelerdir?
11 Mayıs 2020 12:28

Egzama Nedir?; deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığıdır. Halk arasında yaygın bir hastalık olan ve değişik tipleri bulunan egzama, dermatoloji polikliniklerine başvuru nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir; ancak kesin egzama nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Egzamaya yol açan birden fazla etken olduğu gibi egzamanın da birçok çeşidi bulunmaktadır. Egzama belirtileri, çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

resim1

Egzama hastalığında, ciltte çeşitli rahatsızlıklar görülmektedir. Vücutta kızarıklık, kaşıntı, cildin su toplaması, kuruması ve gerginleşerek çatlaması bu rahatsızlıklar arasındadır. Egzama sebebiyle pullanan ve çatlayan deri mikroorganizmaların girişine sebebiyet verdiği için enfeksiyon da ortaya çıkabilmektedir. Bunun için erken egzama teşhisi oldukça önemlidir.

 

Genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda görülse de vücudun herhangi bir yerinde de egzama hastalığı oluşabilmektedir. Egzama rahatsız edici bir görünüme neden olsa da tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Basit tedaviler ile kontrol altına alınabilir. Egzama belirtilerini iyi tanımak ve vakit kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir.

 

Egzama belirtileri nelerdir?

Halk arasında oldukça yaygın olarak görülen ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen egzama hastalığı, genel olarak tüm hasta bireylerde aynı belirtileri gösterir. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

 

  • Ciltte kuruluk
  • Kaşıntı
  • Kabarcık oluşumu
  • Deride pullanma, kabuklanma ve döküntü
  • Kızarıklık
  • İltihap
  • Saç derisinde kepeklenme
  • Deride çatlama

Egzama İyileşir mi?

 

Egzama çoğunlukla inatçı bir rahatsızlıktır. Ve bazen kronik hale gelebilir. Egzamanın iyileşmesi için hastanın bazı tetkiklerden geçirilmesi esastır. Egzamaya sebep olan maddenin tespit edilmesi ve hastanın bundan uzak kalması iyileşmenin ilk adımı olacaktır.

 

Egzama bazen kalıtsal özelliklere sahip olabilir. Ailede görülen egzama öyküsü, çocuklarda da meydana gelir. Böyle durumlarda özenli bir bakım gerekmektedir. Hastanın egzamalı bölgeleri temiz ve kuru tutması fayda sağlar. Hekimler tarafından uygun görülen merhemlerin egzamaları bölgelere düzenli olarak tatbikiyle iyileşme sağlanır. Egzama, dikkatli olunduğu sürece kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır.

 

Egzama Nasıl İyileşir?

 

Egzamanın iyileşebilmesi için bir alerji uzmanları kontrolünde bulunmak esastır. Kulaktan dolma bilgilerle uygulanan yöntemler, cildin daha da tahriş olmasına neden olabilir. Bu nedenle öncelikle hekim kontrolüne başvurmak, egzamanın iyileşmesi adına değer taşır. Egzama için

– Kortizon içeren merhemler

– Stereoit krem ve merhemler

– Nemlendirici kremler

– Kaşıntıyı rahatlatan ilaçlı bandajlar kullanılabilir.

 

Aynı zamanda bu uygulamalar belli sürelerde yapılmalıdır. Uzun süre kortizon veya steroid içeren kremlerin kullanılması ciltte incelmeye neden olabilir. İlaçların kullanım süresi hekim tarafından belirlenmelidir. Hekimlerin uygun bulmadığı ilaçların kullanımına başvurulmamalıdır.