Eğitim Turizmi

Eğitim Turizmi
13 Eylül 2011 14:31

          Üniversitelere genellikle sadece eğitim kurumları olarak bakılır. Ne var ki bu genel görüşü çürütecek sayısız kanıt vardır.


 


         Öğrencileri mesleğe hazırlayan, hayatlarının standartlarını yükselten bu nitelikli kurumlar yalnız bünyesindeki öğrencilere katkı sunmakla kalmaz bulunduğu bölgedeki ili, ilçeyi hatta coğrafik bölgeyi de ucundan kıyısından geliştirir , çehresini değiştirir ve ufkunu açar…


 


        Önemli olmasına rağmen unutulan noktaya gelecek olursam üniversiteler aynı zamanda turizmdir.81 İlden hatta çeşitli ülkelerden öğrencilere, akademik personellere ve akademik kariyer yapmak için gelen zat-ı muhteremlere kapılarını açan bu eğitim kompleksleri; bulunduğu bölgenin tanınmasına  hiç şüphesiz büyük katkı sağlar ve bu bölgelerin ticari kurumlarını kalkındırır. Dolayısıyla ''Üniversite turizmi'' dediğimiz  kavram ortaya çıkar.Bu ''bacasız sanayi'' çeşidi esasında son zamanlarda vilayetlere fabrika açmaktan neredeyse  daha etkili olmuştur!Çünkü bugün yurdumuzdaki illeri tek tek ele aldığımızda ya illere yeni üniversiteler kurulmakta ya da mevcut üniversitelere yeni fakülte veya ek bina takviyesi yapılmaktadır.Bu nedenle Türkiye'deki üniversite sayısının 176 olması da  oldukça manidardır… Yani durumu fabrikaların yerini üniversiteler alıyor diyerek özetlesem yanlış olmaz. Tabi bu durumda ayrı bir tartışma konusudur ancak konuyu turizme dayandıracak olursam yerel yönetimlerin hizmet verdiği bölgeyi tanıtmak için Üniversitelerden daha iyi bir fırsat bulamazlar. Ancak ne yazık ki turist algısı genel itibariyle yabancı turistlerden ibaret olduğu için öğrencileri pek fazla kaile alan yoktur. Halbuki ticari kurumlar ve halkımız öğrencilerin olmadığında yani yerleşim bölgelerinden çekildiğinde neler olabileceğini,dengelerin nasıl değişeceğini bir düşünseler konunun önemini anlamış olurlar!


 


   E ne diyeyim,farklı konuları turizme dokundurmak üzere…


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)