Efsane Grubun 40. Yıl Konseri İstanbul’da

Efsane Grubun 40. Yıl Konseri İstanbul’da
19 Ağustos 2019 14:40

1980’lerde çıkardığı pek çok hit parçasıyla hem yaz aylarının bir numarası olmuş hem de kalplerimizi kazanmış Yeni Türkü, yılın en unutulmaz konserlerinden biriyle tekrar İstanbul’u fethetmeye hazırlanıyor.

 

Sevdiğimiz grupların açık hava konserlerine gitmeye bayılırız ama bu kez durum bambaşka. 1979 yılında çıkardıkları ilk albümden sonra seksenli yıllar boyunca alışılageldik müziklerin çok ötesinde bir müzikaliteyle efsaneleşmiş Yeni Türkü, senelerce süren bir suskunluğun ardından İstanbul’u tekrar sallayacak ve kendinden çokça bahsettirecek gibi duruyor.

 

Grubu Tekrar Topluyoruz

 

Özgün, samimi ve tam da bize ait bir müzik ruhuyla karşımıza 1979 yılında çıktıklarında Yeni Türkü’yü çok sevmiştik. Buğdayın Türküsü adlı bu ilk albümlerinin ardından Akdeniz Akdeniz adlı albüm geldiğinde sene 1983’tü. Ardından grup bir üst vitese geçti ve albümleri ardı ardına çıkmaya başladı. Günebakan (1986), Dünyanın Kapıları (1987), Yeşilmişik (1988) ve Vira Vira (1990) çok Akdenizli, çok Anadolu kokan ve tınılarıyla dizlerimizin bağını çözen parçalarla günlük hayatımıza girdi.

 

Parçalar dilden dile dolaşır oldu, konserler birbirini izledi, ama internetin çıkmasıyla birlikte artık müzik piyasası değişiyordu. Aşk Yeniden (1992), Külhani Şarkılar (1994), Yeni (1999), Şimdi ve Sonra (2012) gibi stüdyo albümlerinin ardından gitgide daha az duyduk Yeni Türkü’yü, sonra öğrendik ki Türk müzik tarihine üretkenliği, çalışkanlığı ve orijinal soundu ile geçmiş olan grup çalışmalarına biraz ara vermiş, hatta yola yepyeni elemanlarla devam edecekmiş. “Fırtına” adlı parçada “Ne geçmiş tükendi ne yarınlar / Hayat yeniler bizleri / Geçse de yolumuz bozkırlardan / Denizlere çıkar sokaklar” diyen grubun kurucusu ve lideri Derya Köroğlu yepyeni bir ekiple bam telimizi bir kez daha titretmeye hazırlanıyormuş… “Hiç kimsenin yağmurun bile / Böyle küçük elleri yoktur” ve “Bütün güllerden derin / Bir sesi var gözlerinin” gibi sarsıcı cümleleri zihinlerden silinmeyen Yeni Türkü önümüzdeki günlerde yepyeni cümleler kurmaya hazırlanıyormuş…

 

Orijinal Bir Müzik

 

Bazısında mandolin flüt kemençe, bazısında kanun ud ney çalınan parçalar, bazen bizi oynatır, bazen gözyaşlarımıza hitap eder. “Dönmek” adlı parçanın şu sözleri unutulmaz:

 

Dönmek, mümkün mü artık

Dönmek, onca yollardan sonra

Yeniden yollara düşmek

Neresi sıla bize, neresi gurbet

Yollar bize memleket…

 

“Destina” adlı parçanın ise aşk-yoğun sözleri şöyledir:

 

Dün gece sen uyurken yüreğim

Bir yıldız gibi bağlandı sana

İşte bu yüzden sırf bu yüzden

Yeni bir isim verdim sana

Destina…

 

“Olmasa Mektubun” parçasını dinleyip de etkilenmemek imkânsızdır:

 

Olmasa mektubun

Yazdıkların olmasa

Kim inanır senle

Ayrıldığımıza…

 

Murat Mungan’ın bir şiirinden alınan “Telli Turna” ise plajlardan tribünlere, gece kulüplerinden mezuniyet törenlerine her türlü ortamda ve daha da önemlisi en heyecanlı ve unutulmaz anlarımızda bize mutlaka eşlik etmiştir;

 

Sakın çıkma patika yollara

O dağlara kırlara o karlı ovaya

Yenik düşüyor her şey zamana

Biz büyüdük ve kirlendi dünya…

 

Stüdyo albümlerinin yanı sıra konser albümleri ve film müzikleri de bulunan Yeni Türkü, Derya Köroğlu liderliğinde bu kez grubun 40’ıncı yaş gününü bizimle kutlamaya hazırlanıyor. Derya Köroğlu bu 40 yılın daha öncesi de olduğunu, grubun aradığı soundu yakalayabilmek için ilk albümden önce 10 sene boyunca deneysel çalışmalar yaptığının altını çiziyor.

 

Vadi Açıkhava Konserleri kapsamında Vadistanbul’da yapılacak etkinliğe ait biletler biletix.com sitesinden tedarik edilebilir. İndirim kodu ve haberlerine indirimkodu.com ve Zubizu üzerinden ulaşılabilir.

 

Vadi Açıkhava Konser Takvimi:

24 Ağustos 2019: Selda Bağcan

31 Ağustos 2019: Mor ve Ötesi

14 Eylül 2019: Nilüfer

29 Eylül 2019: Yeni Türkü

06 Ekim 2019: Haluk Levent