Edremit Körfezi’ne yapılmak istenen derin deniz deşarjı: Körfez kıyılarını çöplüğe çevirir

Edremit Körfezi’ne yapılmak istenen derin deniz deşarjı: Körfez kıyılarını çöplüğe çevirir
23 Temmuz 2018 10:55

‘Edremit Körfezi nasıl yok ediliyor’ başlıklı dosyamızın dünkü ilk gününde özellikle Kazdağları’nı talan eden madenlerde söz ettik ancak maden tek sorun değil.

 

Demet Sargın / Birgün

 

Körfez için başka tehlike çanları da çalıyor. Kabaca, ‘denizin en derin noktasına boruları uzatıp atıkları buraya bırakmak’ olarak tanımlayabileceğimiz ‘derin deniz deşarjı’ bunlardan biri. Uzmanlar, kapalı bir deniz olan Edremit Körfezi’nin bu projeyi kaldıramayacağını, bu yöntemin daha çok Karadeniz gibi akıntısı yüksek ve dalgalı denizlerde uygulanması gerektiğini söylüyor. Proje, Edremit Körfezi’nde İzmit ve İzmir körfezlerinde yaşanan kirliliği yaratabilir.

 

ÇED onayları verilmiş
“Burada nüfus yazları 400 bin kişi oluyor. O kadar çok inşaat ve oturma ruhsatı dağıtıldı ki arıtma yeterli gelmemeye başladı. Zaten fabrikaların çoğu da atıklarını derelere bırakıyor” diye başlıyor sözlerine Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) sözcüsü Kubilay Öztürk. 2006’nın sonlarında durumdan haberdar olduklarını dile getiren Öztürk şöyle devam ediyor: “Balıkesir Belediye’sinin bu çalışmasını öğrenince bilgi almak için dilekçeler yazdık. ‘Size bilgi veremeyiz’ dediler. Sonra tesadüfen Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sayfasında gördük ki 5 tane derin deniz deşarjı projesi varmış ve 3’üne çoktan ÇED onayı verilmiş. Olaya bu şekilde müdahil olduk.”

 

Yaşam savunucuları dava açtı
Mevcut arıtma sisteminin ileri arıtmaya dönüştürülmeden deniz deşarjı yapılmasını bir ‘deniz katliamı’ olarak değerlendiren Öztürk, projenin sadece bir aldatma olduğunu da vurguluyor: “Gerçek bir arıtma yapılmadan kirliliği denize vermek, göz göre göre denizi yok etmek demektir. Görüşmelerimizden anladık ki arıtma sistemi geliştirilmeden yapılıyor proje. Zaten geliştirilse bile körfez kapalı bir deniz. Akıntı yok. İki tane ince kanaldan su girişi ve çıkışı var sadece. Denizin kirlenmemesi imkânsız. İzmir, İzmit ve zamanında Mersin körfezlerinde yaşanan tahribat Edremit’te de yaşanacak. Biz davamızı açtık. Şimdi ara kararı bekliyoruz.”

 

Dereler kirletiliyor, denetim yok
Öztürk, fabrikaların dereleri nasıl kirlettiğini ise şöyle anlatıyor: “Havran Çayı’na bir salça fabrikasının atıkları akıyor. Kimse de ‘Sen napıyorsun, arıtma sistemi neden kurmuyorsun’ demiyor. Diğer derelerde de durum aynı; Şahindere, Mıhlı, İkizçay… Mesela Edremit Çayı çöplüklerin içinden geçerek körfeze dökülüyor. Oteller yoğun dönemlerde atıklarını derelere bırakıyor. Bunlara da ceza kesilmiyor. Bu kirleticilerin önünü uygun metotlarla kesmeden derin deniz deşarjı yapmak gerçekçi değil.”

 

https://www.birgun.net/haber-detay/kapali-havza-olan-edremit-korfezi-ne-yapilmak-istenen-derin-deniz-desarji-korfez-kiyilarini-copluge-cevirir-224326.html