Edirne’de köylüleri isyan ettiren proje: Proje alanı İstanbul’da gösterilmiş!

Edirne’de köylüleri isyan ettiren proje: Proje alanı İstanbul’da gösterilmiş!
23 Temmuz 2020 09:02

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı 4 köy ve 1 mahalleyi etkileyecek patlatma işlemi ile linyit üretimi projesinin ÇED halkın katılımı toplantısı bugün Karacaali köyünde gerçekleştirildi. Köylüler, projeye yoğun tepki gösterirken, projenin hayata geçmesi halinde başta içme suyu olmak üzere bölgedeki orman, tarım alanı ve meranın olumsuz etkileneceğini söylediler. Trakya Platformu Edirne Sözcüsü Av. Bülent Kaçar ise projenin ÇED başvuru dosyasında proje alanının İstanbul’da gösterildiğine dikkat çekti. Kaçar, projenin ÇED başvurusunun iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Sözcü’den Uğur Akagündüz’ün haberine göre Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Karacaali, Maltepe, Çobançeşmesi köyleri ve Paşayiğit mahallesi sınırları içinde Ento Maden Global A.Ş. tarafından planlanan patlatma işlemi ile linyit üretimi projesinin ÇED halkın katılımı toplantısı gerçekleştirildi. Karacaali köyünde Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Murat Bilici yönetiminde düzenlenen toplantıda, köy halkı projeye isyan etti.

 

 

KÖYLÜLERİ İSYAN ETTİREN YANLIŞ

 

 

Projenin ÇED raporunu hazırlayan danışmanlık firması yetkilisi İrfan Yayla’nın sunumuyla başlayan toplantıda, köylüler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri söz alarak projeye karşı tepkilerini gösterdiler. Yıllık 100 bin ton üretim yapılması planlanan ve patlatma başına 2 ile 2,5 ton arası patlayıcı kullanılacağını açıklanan projenin alanının ÇED başvuru dosyasında İstanbul’un Göktürk ve Arnavutköy bölgesi olarak gösterilmesi tartışma yarattı.

 

 

“BIRAKIN BİZİ RAHAT YAŞAYALIM”

 

Toplantıda söz alan Karacaali köyü muhtarı Hasan Kocaalili, köyün içme suyunun çıkış noktasının proje alanında olduğuna dikkat çekerken, “Ben Karacaali’de doğdum, Karacaali’de öleceğim. Benim evim taş, eski ev. Sallantıda Karacaali’deki 100 evin 85 tanesi yıkılır. Bunun garantisini kim verecek? 96 senedir biz bu köydeyiz. Ama proje yüzünden torunuma böyle bir köy bırakamayacağım. Bana gerçeği anlatın. Benim içme suyumun garantisini veriyor musun? İçme suyumuzun kaynağı projenin içinde. Siz defterden konuşuyorsunuz. Gelin gerçeğini görün. Bırakın bizi rahat yaşayalım. Gıda OSB yapıyorsunuz, yanında patlatma yapmak istiyorsunuz. Evlerimiz yıkılırsa ne olacak? Birileri ölürse bunu parayla mı karşılayacaklar? ‘Bu fakir köylüler ölse de hiç önemli değil, veririz 3 kuruş para zengin tabaka olarak yatırırız onu’. Ben buradan bunu anlıyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“KİMSEYE ŞİKAYET EDEMİYORUZ”

 

 

Kocaalili’nin konuşmasının ardından söz alan Çobançeşmesi köyü muhtarı Serhat Hesapçı da bölgede projeye benzer açık işletmelerin bulunduğunu belirtirken, “Yıllardır açık işletmelerinin önünde, uçuruma sıfır tarlalarımızı işliyoruz. Buraları hep kapatacaklarını söylediler. Ben defalarca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve İl Özel İdaresi’ne dilekçe verdim. Ama şu anda hiçbir yaptırım yok. 30-35 metrelik uçurumlar mevcut, hayvanlarımız düşüp ölüyor ve kimseye şikâyet edemiyoruz. Şimdi, ‘Arkanızdayız’ diyorsunuz ama yarın burada bir patlatma olduğunda, bir tane ev yıkıldığında arkamızda durabilecek misiniz? ‘Biz arkanızdayız’ dediğinizi de not edin. İnsan öldükten sonra kalan sağlar bizimdir” dedi.