Edebiyat’ın önemi

Edebiyat’ın önemi
7 Ekim 2016 09:35

Değerli okuyucular! Edebiyat dendiği zaman, hafızamızda yer etmesi kolay yazılması zor olmalıdır; hafızamızda yer etmesi zor yazılması kolay olmamalıdır.

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

İnsanlığa karşı ruhunda Vatan ve edebiyat sevgisini taşıyanların varlığı azizdir.

 

Milletleri millet yapan edebiyatlardır; milletler efsaneleri, ülkenin bölünmez bütünlüğü için savaşan kahramanları, şairleri ve sanatkarları ile belirir ve yaşamlarını devam ettirirler. Rusya, fransa, Almanya, Macaristan, Polonya, İngiltere’nin milli ruhunu, onların şairleri, edipleri ve sanatkarları yaratmıştır. Mevlana Hazretlerini, Karacaoğlanı, Köroğlunu, Namık Kemal’i, Mustafa Itri’yi, Yunusu, Mehmet Akif’i, Ziya Gökalp’i, Hacı Arif’i, Katip Çelebi’yi, Nasrettin Hocayı ve daha nicelerini silin Türk tarihinden, biz yokuz; Türk Milletinin bir ruhu da, Milli karekteri de yoktur, geleceğimiz de…

 

Edebiyat insanı oluşturur ve daha sağlıklı bir ruh yapısına kavuşmasını sağlar; ona bilgi vermekten daha çok psikolojisini ve ruhsal gücünü kuvvetlendirerek bir zevk aşılar; ona yaşamı ve dünyayı ince duyguların, sanatın, ümitlerin, ilgilerin, aşıkların, cesaretlerin ve kahramanlıkların ışığı altında aydınlatarak gösterir. Şifalı bitki kültüründe, bir krem hazırladığı zaman, örneğin o kremin birleşiminde 14 çeşit katkı maddesi vardır ama, asıl kremi krem yapan %80-85 oranında ki ana aktif maddedir; diğer %15-20’i de edebiyattır. Bu ışıkla huzur-mutluluğu ve dünyayı görmeyen, bu ince zevke ulaşmayan insanlar cehaletle yaşayıp, düşünce ve görüşleri incelmemiş, ruhları renkli ışıklarla aydınlanmamış, kalpleri dostluk ve sevgi ile ısınmamış insanlardır. Edebiyatı yaratanlar, içinde sır dolu, hayat dolu bir şifa hazinesi olan bal şerbeti sunarlar. Bu şerbetini içmeyenlerin ruhları, kafaları, görüşleri kurudur, renksizdir, üretime ilgi duymayandır, şekilsiz ve geleceği teminat altına alma düşüncesi yoktur. Çünkü edebiyat insan ruhunun mimarıdır; ona şekil ve renk verir, onu yontar, ona hayat verir, can verir. Edebiyatla ruhu ışıyan insan, diğer insanlardan daha öndedir, daha olgundur; ruhu manevi bir yücelikle taçlanmıştır.

 

Edebiyat, bir milletin şanı, şerefi gururu, yüceliği, inceliği ve derinliğidir. Edebiyat Milli kültürün en göz alıcı (Muhteşem) anıtıdır. Edebiyatını bilmeyen nesiller kendi manevi kültürleriyle beslenmekten mahrum kalmışlardır… Yozlaşırlar.

 

Bir insan, hangi mesleği seçerse seçsin, edebiyatın ışık dolu, renk dolu, Vatan sevgisi duygusu dolu rotasını takip etmezse, onun hayatı hüsranla doludur; kendisini manevi yoksulluğa mahküm etmiştir.

 

DEĞERLİ OKUYUCULAR!

Edebiyat, bir milliyet, bir medeniyet bir kültür ve bir yüce insanlıktır. Edebiyat milleti yaratır, onu uyandırır, ona benliğini öğretir, ona ümit, cesaret verir. Edebiyat ile beslenmeyen bir doktor, bir mühendis, bir politikacı, bir işçi, bir büro görevlisi, bir avukat hep başarısız olur. Çünkü edebiyat zekayı yaratıcı hayali yapıcı ve genişletici yapar; insanı insana dost kılar.

 

Edebiyatla insan dilini öğrenir, anlaşılabilir konuşmayı öğrenir, düşünce duygusunu arttırır, güzelliği öğrenir, kendini öğrenir, ve içi manevi zenginlikler, idealler, ve renklerle dolar. İnsanın kişiliği ve karekteri zenginleşir. Demir çelikleşir, kömür elmas, elmas pırlanta olur.

 

Edebiyat gerçekten de insan ruhunun gıdası, mimarı, güneşidir. Kim edebiyatını iyi biliyorsa, o kendini bulmuştur; Vatan kavramını ruhunda taşıyarak milletini anlamıştır; güzelliğe ve faziletli olmaya ulaşmıştır.

 

Yaşamın gerçek manası edebiyatla anlaşılır, insan hedef ve ülkülerini onunla kazanır, saoyluluk ve güzellik düşüncesini oradan alır.

 

Cenab-ı Allah, onların ruhlarına seslenir, onlar birer yaratıcıdırlar.

 

Şiir, insanın ruhunun derinliklerine sesler ve ışıklar gönderir; insan ruhu, içinden perde açılır, ruh aydınlıkla beslenir. ve güzelliği yaratır. Şiir, ümitler doğurur, sevgi doğurur, hasret doğurur, cesaret aşılar ve insanın ruhunu öğütür. Şiirde ruhların sevinçleri ve gururları, ıstırapları yansır. Sevgiyi özleyen şiirin kapısını çalar, ümidini kaybeden kucağına kavuşur.

 

Edebiyat ve kültür bir millete ait olan birikimlerdir.

 

”İnsanın yalnız ekmeğe, suya, havaya değil, edebiyata da ihtiyacı vardır.” (Numan Aladağ)

 

”Sanayi ötesi toplum olmuş ve edebiyata önem vermiş ülkeler de, insan ruhunun önemi büyüktür.” (Numan Aladağ)

 

Türk Milletinin geleceğidir Harran ovasındaki toprak,

 

Kahraman Mehmetçiğin cepheden gelişi gibi!..

 

Harran Ovasında daima dalgalanarak çiçek açıyor bu eşsiz Ay-Yıldızlı Bayrak,

 

Harran Ovası toplumunun, düşmana haddini bildirdiği gibi,

 

Türk Ulusuna, Harran ovasında götürün Selam.

 

Öpeyim, Harran Ovasındaki ey kutsal toprak!

 

Harran Ovasına göz dikenlere fırsat vermeyen cesareti var sende!..

 

Binlerce şehidin kanı var Harran ovasında!..

 

Türklüğün şerefi, şanı var Harran ovasında!..

 

Türk ulusuna Harran Ovasından götürün Selam. (Numan Aladağ)

 

Cümle Vatan Şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M.K. ATATÜRK’ü, Rahmetle, Gazileri minnetle, Anar, hastalara acil şifalar dileriz.

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun