Ebola için 36 ilde 45 hastane belirlendi

Ebola için 36 ilde 45 hastane belirlendi
17 Ekim 2014 08:46

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberde Ebola şüphesi taşıyanların gideceği 36 ilde 45 hastane belirlendi.

 

 

Sağlık Bakanlığı, Batı ve Orta Afrika kaynaklı ebola salgınına karşı “Ebola Vaka Yönetimi Rehberi” hazırlayarak 81 ile gönderdi. Türkiye’nin 25 bölgeye ayrılıp ebola virüsü şüphesi taşıyanların tetkik ve tedavi edilmesi için 36 ilde 45 Hastane belirlendiği rehberde 2014 yılı içinde Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya’da ebola salgını yaşandığı ifade edilen rehberde, 12 Ağustos itibarıyla toplam vaka sayısının bin 848 olduğu; bunun bin 13’ünün ise ölüm ile sonuçlandığı bildirildi.

 

 

36 İLDE 45 HASTANE BELİRLENDİ

 

 

Rehbere göre Türkiye’de, Ebola ile ilgili referans hastaneler de belirlendi. Rehberde Türkiye 25 bölgeye ayrılarak, Ebola virüsü şüphesi taşıyanların tetkik ve tedavisi için 36 ilde 45 hastane tespit edildi. Bölgeler, Adana, Ankara bilkent, Ankara Etlik, Antalya, Aydın-Denizli, Bursa, Diyarbakır, Elazığ-Malatya, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul Anadolu Kuzey, İstanbul Fatih, İzmir Güney, İzmir Kuzey, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas-Tokat, Şanlıurfa, Trabzon, Trakya ve Van olarak sıralandı. Hastaneler arasında ise İstanbul Haydarpaşa Numune, İstanbul Haseki, Ankara Atatürk ve İzmir Tepecik eğitim ve Araştırma Hastaneleri de yer aldı. Hastaneler arasında çocuk hastalıkları hastanelerine de özellikle yer verildi.

 

 

UÇUŞ ÖNCESİ TARAMA

 

 

Rehberde, Türkiye’ye Ebola görülen bölgelerden gelen seyahat araçlarında Sivil Havacılık tarafından alınması gereken önlemler de belirlendi. Ebola virüsü görülen bölgelerden Türkiye’ye yapılacak uçuşlar öncesinde, tüm yolcuların “Ebola” taramasından geçirilmesi; ateşi tespit edilen vakaların ise uçuş öncesi doktor veya sağlık otoritesinden “seyahat edebilir” belgesi alması durumunda seyahatine izin verilmesi istendi. Uçakta Ebola hastası şüphesi yaşanması durumunda ise şu önlemlerin alınması önerildi: “Hasta yolcu ile yalnızca tek bir kabin memurunun ilgilenmesi ve bu kabin memurunun başka herhangi bir hizmette görev almaması sağlanmalıdır. Kabin personeli için N95 maske, koruyucu gözlük, yüz siperliği, sıvı geçirmez önlük ve pantolon-tulum ve sıvı geçirmez ayakkabı koruyucu kullanması sağlanmalıdır. Ayrıca üst üste iki adet kalın lateks eldiven giyerek hasta yolcu ile temas etmelidir.”

 

 

Rehberde, Ebola görülen bölgelerden gelen uçaklardaki yolculara, Ebola’nın, o bölgede görüldüğünü, ateş veya ciddi baş ağrısı, kas ağrısı, aşırı halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı olması durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurması ve uçakta anons yapılması da istendi.