E-Spor Portalı Turkmmo.com

E-Spor Portalı Turkmmo.com
3 Eylül 2014 08:20

r1

 

 

 

Sporun her türlüsü insanlara önerilirken günümüzde farklı bir aktivite gündemde yerini tutmaktadır. Bu aktivite pek çok kişinin ilgisini çekiyor. E-spor günümüzün modern spor aktivitesi olarak oyun severleri hayatında geniş bir yer tutuyor. Bu kavram ile birlikte fiziksel aktivitenin yanında zihinsel hareketlilik de önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok çevrimiçi oyun turnuvalar düzenleyerek bu sporun tanıtımını yapmaktadır. Özellikle League of Legends bu konuda epey yol kat etmiş görünüyor. Özel olarak düzenlenen turnuvalar ile birlikte bu spora dâhil olmak da mümkün olmaktadır.

 

 

E-spor kavramı League of Legends ile sınırlı kalmıyor. Pek çok oy zihinsel aktivitenin ağırlıklı olduğu bu spor ile birlikte tanınırlığını artırmaktadır. Bunun yanı sıra Metin 2 gibi oyunlarda da e-spor turnuvalarının düzenlendiğini görmek mümkün olmaktadır. Tüm bunlar ile birlikte oyun dünyasının ne kadar geniş bir sektör olduğunu görmek mümkün oluyor. Ayrıcaburada e-spor kavramından biraz bahsetmek gerekiyor. Bu sayede de tanımın biraz daha anlaşılması mümkün olacaktır. Kavram bilgisayar oyunları ile birlikte zihnin çalıştırılmasından yola çıkıyor. Bunun yanı sıra fiziksel aktivite de burada gereken bir durum oluyor. Ayrıca pek çok ülke bu alanda düzenlenen turnuvalar için vize veriyor ve e-spor yapan kişileri sporcu statüsünde değerlendiriyor. Bu durum ile birlikte günümüzde elektronik çalışmalara ve bu yönde sporlara verilen önem görülmüş olmaktadır. Çünkü pek çok kişi bu alana yönelirken resmi geçerlilik de sağlanmış olmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinin oyun dünyasındaki yeri ve bu alana verdiği önem ilgililer tarafından fazlasıyla bilinmektedir. Tüm bu durumların yanı sıra büyük turnuvaların önemli bir kısmı bu ülkede düzenleniyor. Farklı ülkelerden gelen elektronik sporcular bu ülkede mücadelelerini vererek dünyanın en iyisi olma yolunda ilerliyor.

 

 

E-SPOR HABERLERİ VE ORGANİZASYONLARINI TAKİP EDİN

 

 
Ayrıca bu alanın geçmişinden de biraz bahsetmek gerekiyor. E spor kavramını sadece bilgisayarlar ile sınırlı tutmak yanıltıcı bir durum olmaktadır. İlk oyun konsollarından olan atari gibi daha basit cihazlarda da aktivitelerin yapılmış olduğunu hatırlatmak önemli bir durumdur. Atarilerin yaygınlaşması ile birlikte farklı ülkelerde organizasyonlar düzenlendi. Bunlar ile birlikte alanda başarıyı kanıtlamak daha kolay hale gelirken pek çok kişi de atariler ile birlikte zihinsel aktivitenin ağırlıklı olduğu bu alana yöneldi. Bilgisayarların yaygınlaşması ile birlikte de kavram daha fazla şekillenmeye başladı. Böylelikle günümüz için bu spor dalının önemi daha da artmaya başladı. Özellikle gençlerin ilgisi nedeniyle de bilinirlik daha da artan bir durum oldu.

 
Ayrıca e-spor alanında düzenlenen turnuvalarda verilen büyük ödüller de ilgiyi artıran diğer bir neden oluyor. Milyon dolarları bulan bütçelerle yapılan turnuvalara dâhil olmak da sanılandan kolay olmaktadır. Ülkemizde de bu konuda faaliyet yürütülüyor. Pek çok kişi geçmiş dönemde verilen nakit para ödüllerinin sahibi oldu. Ancak bu duruma rağmen e-sporun tartışılan pek çok noktası bulunmaktadır. Özelikle 25 yaşından sonra performansın düştüğünün söylenmesi de pek çok kişi için rahatsız edici oluyor. Ancak araştırmacılar tarafından bu durumun ayrıntıları hala araştırılmaya ve konuşulmaya devam ediyor. Bu durum ile birlikte alanın bilimselleştiğini söylemek ise yanıltıcı bir durum olmamaktadır.

 

 
Ülkemizde de e-spor alanına olan ilgi artarken şimdilerde bu oyunlar ile birlikte bazı mesleklere yönelik eğitim verilmektedir. Son araştırmalara göre bilgisayar oyunları fiziksel refleksleri de olumlu olarak etkiliyor. Doktorlara ya da şoförlere verilen simülasyon eğitimleri durumun önemini ortaya koymaktadır. Bu sayede el ve aya koordinasyonlarının daha becerikli hale getirilmesi hedefleniyor.