Düzce’deki hava kirliliğinde kanser tehlikesi

Düzce’deki hava kirliliğinde kanser tehlikesi
22 Ocak 2015 15:37

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Düzce’de yaşanan hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit eder konuma geldiğini açıkladı. Bozoğlu, “Düzce’de hava kirliliği sınır değeri 2014 yılında 297 defa aşılmıştır. Düzce halkı kanser tehlikesi yaşıyor” dedi.

 

Kış aylarının gelmesiyle birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ölçümlerde de Düzce’de hava kirliliği ‘Tehlikeli’ kategorisinde yer aldı. Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bahçesinde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu önünde kentte yaşanan hava kirliliğine tepki gösteren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu şunları söyledi:

 

“Kentte aylardır süren hava kirliliğine dair Belediye, Valilik, İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü anlaşılmaz bir şekilde sessizliğini koruyor. 21 Ocak günü kirlilik partikül madde 664 mikrogram’a çıktı. Bu değer Avrupa Birliğinin sınır değerinin 13 katı. Kentin yöneticileri, halkın sağlığını korumakla görevli kişiler hala herhangi bir açıklama yapmadığı gibi bir önlem planı da açıklamadı. Avrupa Birliği’nde kirletici maddeler arasında yer alan partikül madde seviyesi 24 saatlik ortalamada 50 mikrogram olarak belirlenmiş durumda. Bu sınır değerin bir yıl içerisinde 35 defa aşılması kabul edilebilirken, 35’den fazla aşılması halinde insan sağlığını bozan etkiler yaratacağı kabul ediliyor. Bizim ülkemizde ise sınır değer 2014 yılı için 100 mikrogram. Avrupalıların ciğeri ciğer de bizim ciğerimiz ciğer değil mi? Düzce’de 50 mikrogram sınır değeri 2014 yılında 297 defa aşılmıştır. Yani Düzce’deki yurttaşlar sadece 68 gün temiz hava soluyabildi. 297 gün kirli havaya maruz kaldı. 2015 yılının henüz başında Ocak ayının 21 gününde bu sınır değerinin tam 17 gün aşıldığı görülüyor.”

 

KANSER RİSKİ

 

Hava kirliliği değerlerinde sınırın aşılması nedeniyle kentte yaşayanların kanser tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Bozoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

 

“Partikül maddeler civa, kurşun, kadmiyum gibi ağır metaller ile kanserojen kimyasalları bünyelerinde bulunduruyor ve sağlık üzerinde önemli tehdit oluşturuyor. Bu zehirli ve kanser yapıcı kimyasallar nemle birleşerek aside dönüşüyor. Kurum, uçucu kül, benzin ve dizel araç egzoz partikülleri kanser yapıcı maddeler içerdiğinden, bunların uzun süre solunması kansere sebep oluyor. Akciğer hastalıklarının tamamı Düzcelilerin kaderi haline getirildi.”

 

Baran Bozoğlu çocuklar, yaşlılar, hastalar ve hamilelerin hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları gerektiğini de hatırlattı.