Düşünce renkliliği

Düşünce renkliliği
21 Temmuz 2012 10:30

Akşam Gazetesi Yazarı Burhan Ayeri, Halkın Habercisi Yazarı Engin Balım’ın CHP Kurultayı ile ilgili yorum yazısını köşesine taşıdı.

Her sabah olduğu gibi mesajlarla başladık. Tamamına yakını Ramazan kutlamalarıyla ilgili. İki fırça var. Bunlar sıkı CHP’lilerden. Kemal Kılıçdaroğlu’yla ilgili eleştirilerimize kızmışlar. Biri seviyeli. Diğeri fazla bozuk. Haklı olabilirler, lafımız yok. Ancak, Recep Tayyip Erdoğan hayranıymışız gibi göstermelerini kabul etmiyoruz. Eğer vurmak istiyorlarsa ‘Deniz Baykal fanı’ diyebilirler -Doğru değil ama yakışır-. CHP Kurultayı konusunda, en iyisi sözü, bu oluşumun gerçek yenilikçilerden Engin Balim’e bırakmak.

Onun gözlemlerini ve objektif yorumunu, yerimiz yettiğince sizlerle paylaşacağız:
‘Durdu Özpolat gibi AKP baskısı karşısında risk alan işadamları Ali Özcan ve ağabeyim İlyas Güven Eroğlu da listede yer alabilseydiler. Keşke eski gençlik kollarından gelme Ayhan Yalçınkaya ve Fatih Pala da girebilseydi. Bir işadamı eğer bu dönemde, koskoca Doğan grubu, Şahenkler, Koç vs. suspus olup sinmişken ortaya irade koyabiliyorsa benim gözümde baştacıdır. Özpolat’ın Aydın Doğan’ın gazetelerini sattığı devirde Yurt Gazetesi’ni çıkarması, zarar pahasına hükümete eleştiri getirebilmesi delege tarafından takdir görmüştür.



Haluk Hoca; Haluk Koç ise siyasette daima, kendime en yakın hissettiğim insanların başında gelmiştir. Haksızlıklara karşı dik duruşu, ilkeli tavrı, siyasi istikrarı işte tüm bunların mükafatını, parti içi muhalif duruşuna rağmen ve hiçbir delegeyi kendisi belirlememesine karşın, yüksek oy elde ederek almıştır. Umut Oran’ı  salonu gezerek, gencinden kadınına, yaşlısına herkesin elini samimiyetle, gözlerinin içine bakarak sıkması sebebiyle, nezaketi ve tevazuyu elden bırakmamasıyla tebrik etmek istiyorum.


Ava giderken avlanmak; Kılıçdaroğlu’nun hazırlamış olduğu beyaz ve uzun listeye karşı olarak, sarı ve 52 kişilik bir listeyi salona yollattığı deşifre olan Erdoğan Toprak parti içi rakip gördüğü kişileri çizdirmek isterken, hele ki bir çok ilde delegeleri dizayn etmişken, ecel terleri döktü.   Belki de kendisinin belirlediği delegeler tarafından çizildi. Birgül Ayman Güler Bilim ve Kültür Platformu’ndan listeyi deldi. Kendisi çok öfkeliydi ve haklıydı. İhanete uğramıştı ama başardı.



Gürsel Tekin ağır çizik yemesine rağmen yine de kongreden karlı çıkanlardan. Tekin bir defa, Matkap-Erdoğan ittifakına karşı, Aydın Ayaydın, Süleyman Çelebi gibi bazı isimlerin karşısına dikilmesiyle galiptir. Ama; aynı zamanda eski PM’de yer alan ya da yeni PM’de yer almaları konusunda söz verdiği çok yakın ekip arkadaşlarını beyaz listeye sokup, sarı listeye sokamayarak mağluptur.

Altan Öymen; CHP’nin 34. Olağan Kurultayı’nın galibi kuşkusuz adil yönetim sergileyen Altan Öymen yönetimindeki divanıdır. Yaşadığım son Çankaya ve Yenimahalle İlçe, Ankara İl seçimlerindeki başarısız ve adalet duygusundan uzak yönetimlerden sonra, siyasete yanında başladığım sayın Öymen’in adil yönetimi, salonda en ufak gerilimin yaşanmamasını sağladı. Hatta bir ara Altan Abi’nin yanına giderek, ‘Efendim sizden şikayet var’ dedim. Öymen ‘Hayırdır kimmiş, neden?’ diye sorunca da ‘Meslektaşlarınız gazeteciler, muhabirler kızıyorlar. Böyle adil yönetilir mi, gerilim tansiyon yok, dolayısıyla habere malzeme yok diyorlar’ dedik. Öymen kahkahayı bastı.

Çankaya İlçe Kongresi sırasında blok liste için  konuşturma yaptırması gereken Murat Karayalçın ‘Kabul edenler etmeyenler’ diyerek jet hızıyla geçirdiği listenin mükafatını alarak PM’ye girebildi. Adaletsiz divan yönetimi sonucu  Mehmet Perçin’in tek tek belirlediği 401 İlçe Delegesinin 174’ü yani  yüzde 45’i Perçin’in aleyhine oy kullandı. CHP’de ilerleyen günlerde olağanüstü kongre artık kaçınılmaz.