Durakoğlu: Yürüyüşüm korku ikliminden çıkışı sağladı!

Durakoğlu: Yürüyüşüm korku ikliminden çıkışı sağladı!
9 Ağustos 2020 11:42

Avukatlık Yasasında ve baro seçimlerinde değişiklik yapılmasından önce, “Savunma Yürüyüşü” başlatarak yargıdaki sorunların anlatılmasında tüm toplumun dikkatini çeken dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu Sözcü’den Can Özçelik’e konuştu. Durakoğlu, “Halkın böyle bir tepkiye olan ‘ihtiyacını’ sonradan farketmiştim. Korku ikliminden çıkışın mümkün olabildiğini gösterebildik. Korkmazsak, susmazsak, sinmezsek çıkabilirdik bu iklimden. Her şeyden başta bunu gösterebilmiştik topluma. Bu müthiş bir kazanım oldu adalet adına. Haklının hukuku vardı artık. Avukatlar vardı, Barolar vardı. Hukuk güvenliği anlatıyorlardı. Korkmuyorlardı, susmuyorlardı ve biat etmiyorlardı” dedi.

 

 

“Savunma Yürüyüşü” uzun zamandır unutulan eylemselliği yeniden Türkiye’nin gündemine getirdi. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu yürüyüşü, yaşananları ve kazanımları anlattı. Uzun süredir Türkiye’nin unuttuğu eylemleri avukatlarla yeniden hatırladık.

 

Başkan Durakoğlu da yürüyüşü şöyle açıkladı:

 

* Ortada rasyonel temellerden uzak, ‘oldu bittiye’ getirilmeye çalışılan bir düzenlemeden söz ediliyordu. 80 Baro bir araya geldik ve hiç tereddüt göstermeden karşı çıktık bu düzenlemeye.

* Dünya görüşleri farklı başkanlar olsak da, ‘öyle bir dünya yok’ diyebildik kısaca. Demokratik hak arama yollarını kullanacaktık. Yani eylemsellik… Bu uzun süredir bu ülkedeki en etkin eylemliliklerden birisiydi.

Değişikliğin sadece avukatları ilgilendirmediğini vurgulayan Mehmet Durakoğlu, şunları söyledi:

* Topluma anlatmalıydık ki, ‘Bir avukat sadece bir avukat değildir.’ Anlatmalıydık ki, bu avukatlık yasası değişikliği, sadece avukatlarla sınırlı değildir.

* Şiddete uğrayan kadın umudunu kaybedecek, istismara uğrayan çocuk bir başına kalacak, işkence gören gördüğüyle kakacak, çevre katliamları alıp başını gidecektir.

* Anlayabilmeliydik ki, bu değişiklik yapılırsa, yargı artık bağımsız olamayacaktır. Dahası, bu uğurda mücadele eden de olmayacaktır. Çok ciddi ilgi gördük.

* Ama daha önemlisi bu ilgiden rahatsız olan bir iktidar da gördük. Biliyor musun? Korktular. Çünkü haklı değillerdi.

 

Haberin tamamını okumak için tıklayın