Dünyayı gezdi Çin’de kayboldu

Dünyayı gezdi Çin’de kayboldu
24 Temmuz 2014 09:52

Dünyayı gezen 18 metrelik ünlü şişme ördek Çin’de kayboldu. Her milletten insanı birleştirmek mesajıyla bu ülkeye kadar giden ördeğe, Çin’in cevabı şişme karakurbağası yapmak olmuştu. Ancak başka bir sorun çıktı.

 

 

Hollandalı ünlü heykeltıraş ve sanatçı Florentijin Hofman’ın tüm dünyada yankı uyandıran 18 metrelik şişme ördek enstalasyonu, Çin’de kayboldu. 2007’den bu yana “her milletten insanı birleştirmek için” dünya denizlerinde yol alan heykelden, iki haftadır haber alınamıyor. Çin’in şişme ördeğe cevabı olan şişme karakurbağası ise ülkedeki haber portallarından silindi. Çin medyası, Komünist Parti’nin eski lideri Jiang Zemin’e benzetilen heykele dair bütün haberleri kaldırdı.

 

 

Florentijinn Hofman’ın 2007’de Amsterdam’da hayata geçirdiği şişme ördek projesi, bugüne dek Bakü’den Sydney’e kadar dünyanın pek çok şehrini dolaştı. Hofman’ın “yeryüzündeki suları ortak bir küvet olarak” algılayarak hazırladığı 18 ördekten biri olan ve Çin sularını arşınlayan eseri, iki hafta önce kayboldu. Ağırlığı yaklaşık olarak bir tonu bulan enstalasyon, son olarak Nanming Nehri’nde görüldü.

 

18 METRELİK KAYIP

 

Şişme ördeğin, yaz başlarından bu yana Çin’in güneybatısını vuran seller nedeniyle kaybolduğu düşünülüyor. Enstalasyonun kayboluş anına tanıklık eden proje yöneticilerinden Yan Jianxin, heykelin göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir sürede kaybolduğunu söyledi. 10 tonluk metal bir platformun üzerine kurulu olan heykeli bulmak için çalışmalar sürüyor. Şişme ördek daha önce Tayvan’da kaybolmuş, Belçika’da ise Vandallar tarafından 42 kere bıçaklanarak patlatılmıştı. Çin’deki radyo istasyonları da 18 metrelik ördeğin bulunması için dinleyicilerine çağrıda bulundu.

 

Öte yandan, mimarî alanındaki kopyalarıyla kendi ekolünü yaratan Çin, şişme ördeğin de kopyalarını üretmişti. Pek çok liman şehrinde şişme oyuncak bebekler yapılmış ve suya bırakılmıştı. Bu furyanın son örneklerinden biri olarak devasa bir şişme karakurbağası hazırlandı. Pekin limanında suya bırakılan 22 metrelik kurbağa, Çinliler için alay konusu oldu.

 

KALDIRMAYACAKLARMIŞ

 

Pekinliler, ülkede iyi şans getirdiğine inanılan karakurbağası formundaki heykeli Komünist Parti’nin eski liderlerinden Jiang Zemin’e benzetti. Çin’in Twitter’ı olan Weibo’da kurbağayı Zemin’e benzeten yorumların artması üzerine, medya şişme kurbağaya ilişkin bütün haberleri sildi. Çin’in resmî haber ajansı olan Xinhua ile popüler internet sitesi Sina, heykele dair arşivini erişimden kaldırdı. AFP’nin haberine göre; Yuyuantan Parkı yöneticileri, şişme kurbağanın kaldırılması gibi bir planları olmadığını söyledi.

 

 

Kaynak: HP/ BBC