Dünyanın gözü bu zirvede

Dünyanın gözü bu zirvede
22 Kasım 2017 18:31

Rusya’nın Soçi kentinde Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin katıldığı üçlü Suriye zirvesi başladı. Putin, Erdoğan ve Ruhaniye Suriye’yi IŞİD’e teslim etmedikleri için teşekkür etti.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

“Soçi’de bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti bir kez daha dile getirmek istiyorum. Değerli dostum Putin’e bu üçlü zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür etmek istiyorum. Şahsın ve heytime gösterilen hüsnü kabul nedeniyle de Sayın Putin’e ayrıca şükranlarımı sunuyorum. . Geçen hafta yine Soçi’de kendisiyle yine buluşmuş ve Suriye meselesini etraflıca ele almıştık. Bunun yanında Türkiye Suriye Rusya ilişkilerini değerlendirme imkanımız olmuştu.

 

Muhterem kardeşim Ruhaninin de bugün burada bulunmasıyla bu kez 3’lü formatta değerlendirme fırsatımız bulunuyor. Geçtiğimiz hafta İran’ın da etkilendiği depreme değinmek istiyorum. Bu depremde hayatını kaybeden İranlı Iraklı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bu üçlü zirve Suriye’de akan kanın artık tamamen durması yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından önemlidir. Türkiye Rusya ve İran’ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur. Ki Astana bunun en güzel örneğidir. Astana’da Kazakistan devlet başkanı sayın Nazarbayev’e ev sahipliği sebebiyle de teşekkür ediyorum. Astana süreci sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına vesile olmuştur. Geldiğimiz noktada önemlidir ama yeterli değildir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümün tesisi edilmesi için ilgili tüm çevrelerin katkıyı sağlaması elzemdir. Biz bugünkü zirveye güzel bir hazırlık yaptık. Dışişleri bakanlarımızın yaptığı hazırlıklar ardından Genelkurmay başkanlarımızın yaptığı hazırlıklar bu zirvenin çok daha neticeye yönelik olduğunun bir ifadesidir. Temennim odur ki bugün buradan çok daha farklı bir şekilde ayrılırız. İnşallah bugün bu yönde kritik kararlar alacağımıza inanıyorum.”

 

Putin: “Siz olmasaydınız, Astana süreci olmazdı”

 

Siyamend Kaçmaz, Soçi, (DHA) Soçi’deki üçlü zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de teröristlere karşı yürütülen askeri eylemlerin sona ermeye yakın olduğunu, ülkenin dağılmasının önlendiğini kaydetti. Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinde, “Suriye’de teröristlere karşı yürütülen geniş çaplı askeri eylemler sona eriyor. Rusya, İran ve Türkiye’nin çabalarıyla Suriye’nin dağılmasını ve teröristler tarafından ele geçirilmesini engellemeyi ve insani felakettin önüne geçmeyi başardığımızı dile getirmek istiyorum “ dedi.

 

Ayrıca, Putin Türkiye ve iran’ın Astana sürecinde oynadıkları önemli role dikkat çekerek, “ Bir seneden kısa bir süredir Astana sürecini başlattık, elde edilen anlaşmaların yerine getirilmesini garanti etmek üzere sorumlu taşıdık. İlk kez bir masada hükümet temsilcileri ve muhalif birlikleri toplamayı başardık. Türkiye Cumhurbaşkanı ve İran Cumhurbaşkanı’nın bu süreçte oynadıkları role dikkatinizi çekmek istiyorum. Eğer siz olmasaydınız, Astana süreci olmazdı, bu da demek oluyor ki ateşkes rejimini oluşturamazdık ve çatışmasızlık alanlarını kuramazdık” dedi.

 

 

DHA