Dünyaca ünlü aşçı, McDonald’s’ın et kullanmadığı kanıtlandı!

Dünyaca ünlü aşçı, McDonald’s’ın et kullanmadığı kanıtlandı!
16 Ocak 2017 13:45

Dünyaca ünlü İngiliz aşçı Jamie Oliver, tüketim kültürünün en büyük simgelerinden biri olan McDonald’s’a karşı açtığı davayı kazandı.

 

 

 

Ünlü İngiliz aşçı Jamie Oliver, McDonald’s hamburgerlerinin içindeki “et”in, hayvansal yağ hamuru ve amonyaktan oluştuğu defalarca açıklamıştı.

Oliver, bu iddiayla kapitalist dünyanın en büyük simgelerinden biri olan McDonald’s’a karşı açtığı davayı kazandı.

Jamie Oliver, kendi dergisi Jamie’s Magazine için Instagram’a bu pastayı koydu.

 

 

47b2259f3b421964_770x563

 

 

Oliver’ın yıllarca süren mücadelesi, kapitalizmin simgesi olarak görülen Mc Donalds yerine butik hamburger yapılması ve yenmesi yönünde. Dünyaca ünlü İngiliz aşçı, yıllarca okul kantinlerinde öğrencilere sunulan yemekler üzerine programlar hazırladı ve çalışmalarda bulundu, bulunuyor.

 

 

Sağlıkaktüel’de yer alan habere göre, Oliver kazandığı davayla, McDonald’s fast food zincirinin gerçek et yerine, kasaplık hayvanın kesiminden geriye kalan et, tendon, yağ ve bağ doku karışımından oluşan macun kıvamındaki bir hamur ile amonyak kullandığını kanıtlamış oldu.

 

 

İngiliz aşçı ve televizyon programcısı Jamie Oliver, hamburger ve kızarmış tavukların (nugget) lezzetinin ardındaki ürkütücü gerçekleri ortaya çıkardı.

 

 

Jamie Oliver’ın ifadesiyle, McDonald’s restoranlarında servis edilen ürünler, besin olarak tanımlanamaz.

 

 

 
Öte yandan McDonald’s Türkiye’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

 

“Kamuoyu açıklaması

 

 

Tüketicilerimizin sağlığı bizim için her şeyden daha önemlidir. McDonald’s standartlarında asla ödün verilmeyecek en temel konu; gıda güvenliği ve ürünlerin kalitesidir.

 

 

McDonald’s’ın hamburger köftesi, 1996 yılından beri Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı ve uluslararası bağımsız denetim firmaları tarafından denetlenip onaylanmış tedarikçilerimizin tesisinde, McDonald’s’a özel bir hatta, saf dana etinden katkısız olarak İslami usullere uygun şekilde üretilmektedir.

 

 

Et tedarikçilerimiz, gıda güvenliği sertifikasyonu konusunda uluslararası saygınlığı ve tanınırlığı olan kurumlar tarafından yapılan denetimlerden daima en yüksek sonuçları elde etmektedir. McDonald’s için üretim yapan tüm üreticilerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın getirdiği kurallar ve Türk Gıda Kodeksi’ne ek olarak McDonald’s’ın üreticileri için geçerli tüm gıda güvenliği koşullarına da uymaktadır  McDonald’s Türkiye

 

 

Türkiye’de McDonald’s

 

 

‘BrandZ En Değerli 100 Küresel Marka’ çalışmasına ve Interbrand 2015araştırmasına göre, dünyanın en değerli 9’uncu markası olan Türkiye’de ilk restoranını 1986 yılında açan McDonald’s, 2005 yılından bu yana Anadolu Grubu (Anadolu Endüstri Holding) çatısı altında faaliyet göstermektedir. McDonald’s, bugün yaklaşık 260 restoranı ve 6000 civarında çalışanı ile yılda 100 milyon kişiye hizmet vermektedir. McDonald’s, sunduğu ürün ve hizmetlerin %98’ini Türkiye’de üretim yapan tedarikçilerden temin etmektedir. Sağlıklı bir yaşamın aktif bir hayat tarzı ile desteklenmesi gerektiğine inanan McDonald’s, gıda güvenliğine sahip ürünlerin düzenli ve dengeli tüketilmesini teşvik ettiği gibi tüm dünyada sporun da en büyük destekçilerinin başında gelir. FIFA ile Dünya Kupası, UEFA ile Avrupa Futbol Şampiyonası’nın destekçisi olan McDonald’s, 1976 yılından beri olimpiyatların da en önde gelen sponsorlarından biridir.

McDCafé

 

 

McCafé yaklaşık 20 yıl önce Avustralya’da doğmuş bir konsepttir. Dünyada 32 ülkede 1300’den fazla restoranda faaliyet gösteren kahve zinciri McCafé, Türkiye’de McDCafé adıyla 27 McDonald’s restoranında hizmet vermektedir. McDCafé’lerde, Espresso’danCapuccino’ya, Flatwhite’danAmericano’ya, Latte’den Türk kahvesine, Frappe’den, Smoothie’ye kadar, birçok sıcak ve soğuk içecek seçeneklerinin yanında birbirinden lezzetli kek ve muffin gibi damak zevkine hitap eden yiyecekler de bulunmaktadır.

 

 

McDonald’s Çocuk Vakfı Hakkında

 

 

1974 yılında ABD’de kurulan günümüzde 56 ülkede faaliyet gösteren RMHC’nin (Ronald McDonald House Charities) bir uzantısı olarak Türkiye’de 2001 yılında faaliyete geçen McDonald’s Çocuk Vakfı’nın misyonu, çocukların sağlığı ve mutluluğu için projeler gerçekleştirmektir. McDonald’s Çocuk Vakfı, bu misyon çerçevesinde bugüne kadar 25 yerleşim merkezindeki 29 sağlık kuruluşunda 49 proje gerçekleştirmiştir. Bu projelerden yararlanan çocuk sayısı 2014 yılı itibarı ile 200 bin’e yaklaşmış ve Vakfa 1,5 milyon doların üzerinde ayni ve nakdi bağış yapılmıştır.

 
McDonald’s Çocuk Vakfı 2012 yılında gerçekleştirilen Şişli Etfal Hastanesi Gelişimsel Pediatri Servisi’nin inşa ve teşrifi projesi ile RMHC’nin en prestijli ödüllerini kazandı. Şişli Etfal Hastanesi Gelişimsel Pediatri Servisi Projesi kendi kategorisinde ‘En İyi Proje’ ödülünü alırken, RMHC’nin en büyük ödülü olan Kim Hill seyirci ödülüne layık görüldü.