Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs için küresel risk seviyesini ‘çok yüksek’ seviyeye çıkardı

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs için küresel risk seviyesini ‘çok yüksek’ seviyeye çıkardı
29 Şubat 2020 09:14

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüs riskiyle ilgili derecelendirmesini “yüksek”ten “çok yüksek” seviyesine çıkardı. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, buna rağmen virüsün hala kontrol altına alınma şansının olduğunu söyledi.

 

 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Koronavirüsün hızla yayıldığını ve artık hemen tüm ülkelerin salgına hazırlıklı olması gerektiğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkelere ciddi önlemler almaları yönünde çağrıda bulundu.

Çin dışında hastalığın en yaygın olduğu ülkelerden biri olan İran’da, yeni bir açıklamaya kadar Meclis oturumlarının askıya alındığı açıklandı.

BBC Farsça Servisi, koronavirüsten ölenlerin sayısının en az 210’u bulduğunu belirtiyor. Resmi rakamlara göre ise bu sayı sadece 34.

Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde borsalarda da son beş gündür art arda düşüş kaydedildi. Bu hafta birçok finansal göstergenin 2008 krizinden bu yana en kötü verilere işaret ettiği belirtiliyor.

 

 

Koronavirüs 55 ülkede

 
Toplam 55 ülkede koronavirüs vakaları tespit edildiği açıklandı.

Avrupa’da hastalığın yayılışının en vahim boyutlarda olduğu İtalya’da ise ölü sayısının 21’e, vaka sayısının da 821’e yükseldiği kaydedildi.

Bugün Nijerya, Estonya, Danimarka, Hollanda ve Litvanya da ilk koronavirüs vakalarının görüldüğünü açıklarken Avrupa’da Almanya ve İsviçre’deki vakalarda artış gözleniyor. En çok yeni vaka tanısı bildiren ülke ise Güney Kore.

Çin ise ilk kez tedavi görüp iyileşen, taburcu olanların sayısının 10 gündür üstüste yeni hastalananların sayısını geçtiğini bildiriyor.

Cenevre’de bir açıklama yapan WHO Sözcüsü Christian Lindmeier salgının boyutlarının büyüdüğünü söyleyerek bir süredir koronavirüsün bütün ülkelere değilse bile hemen hemen tüm ülkelere yayılacağı senaryosu üzerinde çalıştıklarını ve hükümetleri önlem almaya çağırdıklarını söyledi.

 

Fotoğraf: EPA