Dünya liderlerinden İstanbul mesajları

Dünya liderlerinden İstanbul mesajları
29 Haziran 2016 12:00

Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen, en az 36 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili dünyanın dört bir yanından taziye ve destek mesajları geldi.

 

 

 

Saldırıyı haince ve tiksindirici olarak niteleyen Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “ABD saldırıyı en şiddetli şekilde kınamaktadır. Atatürk Havalimanı, bu yıl saldırıya uğrayan Brüksel Havalimanı gibi, bizi birbirimize kenetleyen bağların simgesidir” dedi.

 

 

Josh Earnest, NATO üyesi ve müttefik Türkiye’nin yanında olduklarını ve ortak mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
Hillary Clinton: Amerikalılar Türk halkının yanında

 

 

Başkanlık için yarışan ABD başkan adayı ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, ise tüm Amerikalıların nefret ve şiddetle mücadeleye karşı Türkiye halkının yanında olduğunu söyledi.

 

 

Terör saldırısının gerçekleştiği Atatürk Havalimanı’nın Avrupa’nın en büyük üçüncü havalimanı olduğuna değinen Clinton, İstanbul’da yaşananların terörizme ve radikal cihatçılara karşı duruşlarını daha da güçlendirdiğini belirterek, “ABD’nin terör ile mücadeleden geri adım atması söz konusu olamaz. Biz bu tehdide karşı Ortadoğu ve Avrupa’daki ortaklarımız ve müttefiklerimiz ile işbirliğimizi derinleştirmek zorundayız. Bu işbirliği, ülkemizi korumak ve ülkemizin güvende tutmak için temel gerekliliktir. Dualarımız ve kalbimiz kurbanların aileleri ve Türk halkı ile birlikte” dedi.

 
İşbirliği kararlılığımız güçlenecek

 

 

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner de “Soruşturma boyunca Türk makamları ile yakın temas halinde olacağız. Terör tehdidi ile mücadelede NATO müttefiki Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Bu tür saldırılar yalnızca, terör belasına karşı, barış ve uzlaşmayı teşvik etme konusunda Türkiye ile işbirliği yapma kararlılığımızı daha da güçlendirecektir” dedi.

 

 

İngiltere: Yardıma hazırız

 

 

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise resmi Twitter hesabından “İstanbul’daki saldırılardan dolayı dehşete düştüm. Aklım patlamada hayatını kaybeden ve etkilenenlerle. Yardıma hazırız” mesajını paylaştı.

 
Rusya: Saldırı Türkiye’nin ilişkilerini düzeltmeye çalışmasına karşı

 

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rus Devlet Başkanı Putin’e yazdığı özür mektubu ile ilişkilerin yumuşamaya başladığı Rusya’dan da saldırı sonrası tepki ve başsağlığı mesajları geldi.

Rusya Devlet Duması Uluslararası Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Twitter hesabından “Tüm dünyadaki terör saldırılarının kurbanları suçsuz insanlardır. Rusya’dan, İstanbul, Brüksel ve Paris’i anlıyoruz. Başımızı eğiyoruz. Başsağlığı diliyoruz. Unutmuyoruz” yazdı.

Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası Komite Başkanı Konstantin Kosaçev ise, saldırının Türkiye’nin, Rusya ve İsrail ile ilişkilerini düzeltmeye çalışmasına karşı olduğunu bildirdi. Senatör terörün Rus ve Türk liderlerinin diyaloğunu bozmayacağını, aksine yakınlaştıracağını belirterek, “Her şeye rağmen Türk halkıyla bugün birlik içerisindeyiz” dedi.

 
Merkel: Teröre karşı Türk halkının yanındayız

 

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Brüksel’de yaptığı açıklamada, saldırıyı kınarken, “Bu akşamki saldırıyı kimin ve hangi amaçla yaptığını henüz bilmiyoruz. Ancak en derin duygularım hayatını kaybedenler ve aileleriyle birlikte” dedi.

Katıldığı bir iftar programında taziye dileklerini belirten Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier da “İstanbul’dan bize ulaşan haberlerden dehşete düştüm. Biz Türkiye’nin tarafında duruyoruz. Düşüncelerimiz Türk halkıya birlikte” diye konuştu.
İtalya: Güçlü bir tepki vermeliyiz

Fransız Başbakan Manuel Valls, saldırıya twitter üzerinden tepki gösterirken, İtalya Başbakanı Matteo Renzi de taziye dileklerini ifade etti.

Renzi, “Bu tip olaylar bir kez daha gösteriyor ki, uluslararası terörizm tehdidine karşı birlik içinde tutarlı ve güçlü bir tepki vermeliyiz” diye konuştu. Renzi, Twitter hesabından ise, “Yüreğimiz İstanbul’dan gelen trajik haberlerden dolayı Türk halkının acısını paylaşıyor. Her yerde terörizme karşıyız” diye yazdı.

 
İşveç: Terörizme karşı işbirliği

 

 

İsveç Başbakanı Stefan Löfven AB ülkelerinin terörizme karşı işbirliğinin önemini vurguladığı açıklamasında “Bir kez daha teröristlerin tümüyle korumasız bulundukları ortamda insanlara karşı saldırısına şahit olduk. Bu korkakça saldırıyı şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay ve Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadırov da saldırıyı kınayarak taziye bildirdiler.