Dünya kadınlar günü ve Türk kadını

Dünya kadınlar günü ve Türk kadını
7 Mart 2016 09:30

EY YÜCE TÜRK MİLLETİ! Dünya kadınlar gününüz kutlu olsun.

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Türk kamuoyunun gündeminde en çok konuşulan ve üzerinde tartışılan konulardan biri de kadın hakları ve kadın-erkek eşitliği konusudur.

 

Bu tartışmaları sürdürenler, sanayi ötesi toplum ülkelerinde ki, sözde medeniyete mensup olan toplumların kadın haklarına saygılı olduğunu, buna karşılık, İslam toplumunda ki bazı ülkelerde kadın haklarının çiğnendiği iddiaları ortaya atılmaktadır. Sözleriyle, faaliyetleriyle,eğitimleriyle hep bu görüşler savunuluyor. Yurt dışındaki Müslüman Türk kadını, Sanayi ötesi toplum ülkelerindekilerin aksine biribirleri ile İslam kültürüne ve Türk gelenekleri ile daima dayanışma içerisinde olmuştur. Sanayi ötesi toplum ülkelerinde kadın hakları savunucusu femenistler, toplumun değer yargılarını yapısını bozuyor. Müslüman Türk kadınlarının, dünya kamuoyuna önemli katkıları olmuştur. Türk kadını, aileye ve Vatana bağlılıkları ile Çanakkale savaşında dünya tarihinde öncü olup yerini almıştır.

 

Kadın, geleceğini teminat altına alınabileceği yerin, ancak ruhundaki Vatan sevgisi ve aile ocağının huzur ve mutluluk içerisinde yaşamını sürdüreceği tek hedefi olmalıdır.

 

Çanakkale’de bazı kadın savaşçılarımızın stratejik öneme sahip faaliyetlerini, tarih kitaplarında okuyup görürüz. Anzak askerlerinin Avusturalya ve Yeni Zellanda arşivlerinde yer alan günlüklerinde, Mehmetçikle yan yana savaşan kadın savaşçılarımızın varlığından söz ediliyor, ”The Age” adlı Avusturalya gazetesinde, 8/Eylül/1915 tarihli şu haber yer alıyor:

Kadın bir keskin nişancı ilk günkü çarpışmada vuruldu. J. D. Davies adlı bir asker annesine yazdığı mektupta şöyle demektedir: ”Vurulduğum 18/Mayıs günü, keskin nişancı bir Türk kızı vardı. Güzel, iri yapılı ve 19-21 yaşları arasında görünüyordu. Günün uzunca bir bölümünde sürekli olarak ateş etti. Gerçi birçok adamımızı vurdu ama gün bitiminden önce Avusturalyalı bir asker tarafından vurulunca, gene de üzüldüm. Bu savaş korkunç…!”

 

Vatan uğruna şehit olan kadınlarımızı, Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi M. Kemal ATATÜRK’ü Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

 

ÖZDEYİŞLER:

 

1- ”Kadınları yalnız güzellikleriyle görenler, onlara güzellik kaynağı derler; doğru düşünenler ise aylarca sıkıntıya, tehlikeye katlanarak neslin çoğalmasına hizmet ettiklerinden, hayat kaynağı adını verirler; dünyaya getirdikleri çocukları sevgiyle büyütüp adam ettiklerinden eğitim kaynağı; onlara en evvel Allah’ı ve kulluğu tanıttıklarından din kaynağı; her türlü sıkıntıya ve kadere dayandıklarından sabır kaynağı; dertlilere hastalara yardıma koştuklarından, merhamet ve ümit kaynağı demişlerdir.” (Bernard De Saint Pierre)

2- ”Dürüst bir kadının güzelliği, ateşe benzer; yaklaşmayana hiçbir zararı dokunmaz.” (Cervantes)

3- ”Kadınlar erkeklerden daha hikmet sahibidirler, daha az bilir daha çok anlarlar.” (J. Duhamel)

4- Kadınla erkek, bir makasın iki parçası gibidir, biribirleriyle birleşerek iş görürler.” (Mademe De Stael)

5- ”Kadın, erkeğin esiri değil can yoldaşı, desteği, kaderlerinin ve sevinçlerinin tam anlamıyla ortağıdır.” (Mahatma Gandhi)

6- ”Kadınların boğazlarını önce babaları, sonra kocaları, daha sonradamatları doyurur.” (Jules Romains)

7- ” Sadakatla Vatan, öğretmen ve kadın sevgisinin rakımı ne kadar yüksekse, Türk Milletinin huzur ve mutluluğu da o kadar yüksektir.” Eğitimci-Hukukçu Fehim Aydın)

 

Avusturalya Kaynakçası: Yazar: Baha Vefa Karatay Mehmetçik ve Anzaklar T. İş Bankası kültür yayınları

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun