Dünya genelinde Gülen Cemaati’yle bağlantılı 208 okul var

Dünya genelinde Gülen Cemaati’yle bağlantılı 208 okul var
24 Eylül 2016 09:22

Gülen Cemaati’yle bağlantılı Türkiye’de 1032 okul ve 15 üniversite, dünya genelinde ise 208 okul ve bir üniversite tespit edildi.

 

 

 

 

BBC Türkçe’nin derlediği bilgilere göre dünya genelinde Gülen Cemaati’yle bağlantılı okulların birçoğu eğitime devam ediyor.

Bu okullar kendilerini laik, hoşgörü ve dinler arası diyalogu teşvik eden kurumlar olarak tanımlıyor.

Türkiye genelinde bulunan ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarda 135 bin öğrenci bulunuyordu. Üniversitelerde ise 65 bin öğrenciye eğitim veriyordu. Halihazırda bu okulların tamamı kapatıldı. Öğrenciler ise başka okul ve üniversitelere kaydırıldı.

 

 

 

Hollanda’da Cemaat bağlantılı 11 okul bulunurken, bunlardan hiçbiri kapatılmış değil.

Almanya’da bulunan 14 okulun tamamı açık. Türk yetkililer okulların incelenmesini talep ediyor.

Nijerya’da 17 okul ve bir üniversitede yüzde 17’si burslu 4 bin 700 öğrenci bulunuyor. Ancak Türkiye’nin talebine rağmen okulların tamamı açık. Ayrıca okullar isimlerindeki Türkiye atıflarını kaldırdı.

Tanzanya’da 10 okul bulunurken, okulların kapatılıp kapatılmadığıyla ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Kenya’da Cemaat’le ilişkili yedi okulda 2 bin öğrenci okuyor. Türkiye kapatılmaları çağrısı yapmasına karşın okulların tamamı açık.

 

 

 

Somali’deki üç okulda 1000 öğrenci bulunuyordu ancak okulların tamamı kapatıldı ve Türk öğretmenler geri gönderildi. Şimdi okulların yeni bir yönetim altında Somalili öğretmenlerle eğitime devam ettikleri belirtildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde aralarında ilk ve orta dereceli okullarla bir üniversitenin de bulunduğu toplam 37 eğitim kurumunda 40 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin talebi üzerine okulların yönetimlerinin tamamı değiştirildi.

Azerbaycan’da Cemaat bağlantılı 11 okul, bir de üniversite bulunuyor. Ancak okullar 2014’te milli eğitim bakanlığının kontrolüne geçmişti. Kapatılan üniversite de temmuz ayında yeni bir yönetim altında yeniden faaliyete başladı.

 

 

 

Kırgızistan’da bulunan 21 okulda 12 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Kırgızistan hükümeti Türkiye’nin okulların kapatılması talebini reddetti.

Tacikistan’da bulunan altı okul hükümet tarafından devralındı ve isimleri değiştirildi.

Afganistan’da bulunan 20 okulda yüzde 30’u burslu 8 bin öğrenci eğitim görüyor. Ancak okullar hala açık.

Pakistan’daki 28 okulda yüzde 25’i burslu 11 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin okulların kapatılması çağrısının ardından 23 Türk öğretmen görevlerinden alındı.

 

 

 

Kamboçya’da bulunan üç okul ve bir üniversite Türkiye’nin talebine karşın açık.

Tayland’da Cemaat bağlantılı dört okulda 2 bin öğrenci eğitim görüyor. Okullar açık.

Endonezya’daki dokuz okulda 2 bin öğrenci bulunuyor. Türkiye’nin kapatılmaları çağrısına karşın okullar hala açık.

Rusya’da Gülen Cemaati bağlantılı yedi okul bulunuyor. Tataristan’daki okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Ülke genelinde 43 okul 2008’de kapatıldı.