Dünya Çevre Günü Vesilesiyle…

Dünya Çevre Günü Vesilesiyle…
6 Haziran 2014 11:06

5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne Türkiye olarak bu yıl da buruk girdik ve ne yazık ki yine kutlayamadık! Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl doğa severler açısından iyi bir yıl olmamıştı.

 

Osman ERCAN H&H YORUM

 

foto 2

 

foto1

 
* Ankara’da ODTÜ ormanları ve AOÇ can çekişirken yurdun başka bir bölümünde ise 3.bir hava alanı ve 3. köprü yapımı için Kuzey Ormanları günden güne eriyor,geleceğin sigortası olan binlerce ağacımız kesiliyordu.

 

* Ya Gezi Parkı. Evet, Gezi Parkı’ndan bahsetmezsem olmaz. Nüfusu her geçen gün artan ve betonlaşan dev şehir İstanbul’da insanların soluklanabileceği,sıcak yaz günlerinde biraz olsun serinleyebileceği mütevazi ve yeşil bir alan olan Gezi Parkı’da toplumun duyarlı kesimleri tarafından adeta kurtarılmayı bekliyordu. Evet evet,hiç de kolay bir yıl olmamıştı bizim için geçen yıl. Daha güzel bir dünya istediğimiz ve Türkiye’nin akciğerlerini korumak istediğimiz için ezildik,dövüldük,sövüldük,ötekileştirildik ve canlarımızı yitirdik! Geldik bugüne… Değişen ne oldu dersiniz ? Hiçbir şey. Dün hep birlikte Halkın Habercisi aracılığıyla Kuzey Ormanları bölgesindeki göl ve göletlerin kurutulduğunu,denize boşaltıldığını içimiz acıyarak okuduk.

 

* Amasya’da üzerine akaryakıt istasyonu yapılması planlanan 3,5 dönümlük alandaki ağaçların kesilmesi sonrası öfkelenen ve ağaç kesimini önlemek için direnip,nöbet tutan halkın verdiği mücadele de yine yurdun farklı coğrafyalarındaki doğa tahribatını ve halk direnişini gösteriyor.

 

* Çevre Mühendisleri Odası Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamada “Dünya Çevre Günü’nü ne yazık ki kutlayamıyoruz” dedi. Ve bütün mühendisleri ekolojik yıkımla mücadele etmeye çağırdı.

 

Sevgili okurlar ; kimi zaman medya organları aracılığıyla izliyor kimi zaman ise bizzat şahit oluyoruz: Çok büyük afetler yaşıyoruz ama her geçen gün biraz daha tahrip ettiğimiz,ormanlarını,sularını ve tüm doğal kaynaklarını hoyratça harcadığımız doğanın büyük afetlerle intikam aldığını bir türlü aklımıza getirmiyoruz. Dilerim daha büyük tehlikelere ,afetlere sebebiyet vermeden ve doğadaki ahenke zarar vermeden toplum olarak çevre konusundaki yanlışlarımızdan döneriz. Böylece geleceğe daha umutlu bakar ve umut dolu yazılar yazarız.

 

3

 

 

4

 
5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle senede birgün de olsa kendimize en azından şu soruları sorabiliriz :

 

– Dikili bir ağacımız var mı ?
– Kaç ağaç diktik ?
– Elimizden geldiği kadar enerji tasarrufu yapıyor muyuz ?
– Geri dönüşüme ne kadar önem veriyoruz ? (Özellikle atık yağlar konusunda ne kadar dikatliyiz?)
– Ambalaj ve poşet tercihi yaparken geri dönüşümlü olmasına dikkat ediyor muyuz?
– Doğal kaynakları muhafaza konusunda ne kadar duyarlıyız ?

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)