Dünya basınında 31 Mart 2019 Türkiye yerel seçimleri

Dünya basınında 31 Mart 2019 Türkiye yerel seçimleri
8 Nisan 2019 08:19

1 Nisan 2019’da New York Times  gazetesine İstanbul’dan“Türkiye’de Politik Deprem Erdoğan’nın PartisiTabanında Desteğini Kaybetti”   yazan Carlotta Gall’a göre: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adım adım yıllardır kimsenin kendisine karşı çıkmamasını için önlemler  almaya çalıştı.

 

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

 

 

Karşıtlarını marjinilize etti. Orduda, poliste ve mahkemelerde karşılarını temizledi. Basını sindirdi. Anayasal yetkilerini güçlendirdi. Ve Türklere parlak bir ekonomik gelecek vaat etti. Haftasonundaki seçimin sonuçlarıçok  büyük bir sürpriz idi  Ankara’yı kaybetti ve belki ülkenin ticari merkezi olan İstanbul’u da kaybetti.İstanbul kendi evi idi ve uzun zamandan beri gücünü aldığı yerdi.

 

 

Sonuçlar kesin olmasa yirmi yıldır Nato müttefikinin  seçeneksiz lideri Bay Erdoğan için  muazzam bir politik deprem oldu bu seçim. Erdoğan’nın partisi İstanbul ve Ankara’da seçim sonuçlarına itiraz edecekler.

 

 

1 Nisan 2019’da Financial Times gazetesine Ankara’dan“Seçim sonuçları Erdoğan’nın sıkıntılarına eklendibaşlığı altında Laura Pitel yazdı.“Recep Tayyip Erdoğan’nın partisinin yönetim binasının balkonundan aşağıda partisini destekliyenlere Pazartesi erken saatlerde konuşurken güven vermeye çalışır bir ifade ile konuştu.  Metanetli görünümünün altında 16 yıldan bu yana en kötü seçim sonuçu yaşadığının gayet iyi farkındaydı.”

 

 

Bay Erdoğan kalabalığa“ Eğer eksiklerimiz varsa görevimiz bunları telafi etmektir’ diye hitap etmesi bir nevi partisinin seçimlerde iyi sonuç almadığının kabul idi.

 

1 Nisan 2019’da Associated Press’in New York Times gazetesine verdiği “Seçimi İzliyenler Türkiye’nin Seçim Sonuçlarına Saygı göstermesini istedibaşlıklı habere göre Avrupa Konseyinin Türkiye Yerel Seçimleri gözlemlemcilerine göre ‘özgür ve güvenilir’ bir seçim olduğuna ‘tam tamamen ikna’ olamadılar. Andrew Dawson misyon başkanı hükümetten seçim sonuçlarına bilhassa Kürt illerinde saygı göstermesini istedi.

 

 

2 Nisan 2019’da İngiltere’nin Guardian gazetesinde İstanbul’dan yazan Betham McKernan’a göre Ekrem İmamoğlu: Tayyip Erdoğan’a karşı birleştirici güç” başlığı ile çıkan habere göre laik CHP adayı Ekrem İmamoğlu ‘Bu ülkeyi birleştireceğim’ demiş ve bu çok seçime kadar pek tanınmayan bir adayken seçim gecesinin sonunda Tayyip Erdoğan’a en önemli rakip olarak her evde tanındı.Guardian gazetesindeki haberin en ilginç yönü ise şu idi “ Muhalefet partileri başta CHP veKürt taraftarı HDP beraber birleşik seçim stratejisi yürüttüler ve Erdoğan hükümetini ekonomik krizi yönetmesinden doğan rahatsızlıktan faydalandılar”

 

 

5 Nisan 2019’da Washington Post gazetesinde “Türkiye Diyarbakır Yeni Belediye Başkanına Soruşturma Açtı”başlığı ileçıkan habere göre savcılar yapılan törende yasaklanmış Kürt militanlar için saygı duruşunda bulunup marşlar söylediler. Diyarbakır’ın yeni belediye reisi Adnan Selçuk Mizrakl’da aralarında bulunuyordu.

 

7 Nisan 2019’da Guardian gazetesinde  çıkan yorum başlığı Guardian gazetesinin Türkiye ve Erdoğan üzerine görüşü: Zayıflıyan güçlü adam.” Muhalefetin başarısı Cumhurbaşkanına güçlü bir mesajdı. Güçlü adamlar da yıkılmaz değil. Sonuçlar muhalefeti de şaşırttı. Önümüzdeki günlerde büyük olasılıkla mahkemeler olacak ve düzenli bir basın kampanyası ile ‘oy sandığında darbe’ yapıldığı yayınlanıyor.

 

Mustafa Mersinoğlu 7 Nisan 2019

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı